Spionaj în inima UE. Un software de supraveghere a fost găsit pe telefoanele oficialilor din Parlamentul European

0
Publicat:

Comisia de apărare a Parlamentului European a fost ținta pirateriei telefonice, potrivit unui e-mail intern.

Piraterie telefonică în Parlamentul European FOTO: Pixabay
Piraterie telefonică în Parlamentul European FOTO: Pixabay

Parlamentul European le-a cerut miercuri membrilor subcomisiei pentru apărare să își verifice telefoanele pentru a detecta programe spion, după ce a găsit urme de piraterie informatică pe două dispozitive, potrivit politico.eu.

Membrii și personalul din subcomisia pentru securitate și apărare (SEDE) a Camerei au avut telefoanele lor afectate de instrumente software de supraveghere intruzivă, a precizat instituția într-un e-mail intern.

Toți legislatorii din subcomitet au fost sfătuiți să își ducă telefoanele la serviciul IT al instituției pentru a fi verificate pentru spyware, potrivit e-mailului, consultat de POLITICO.

Parlamentul European este în alertă maximă în ceea ce privește atacurile cibernetice și interferențele străine în perioada premergătoare alegerilor europene din iunie.

POLITICO a relatat în decembrie că o analiză internă a arătat că securitatea cibernetică a instituției "nu a îndeplinit încă standardele industriei" și "nu este pe deplin în linie cu nivelul de amenințare" reprezentat de hackerii sponsorizați de stat și de alte grupuri de amenințare.

Un membru al subcomisiei pentru securitate și apărare a mers marți pentru un control de rutină, care a dus la descoperirea unor urme de spyware pe telefonul său. Membrul a declarat pentru POLITICO că nu a fost imediat clar de ce a fost vizat de un software de hacking.

Purtătorul de cuvânt adjunct al Parlamentului, Delphine Colard, a declarat într-o declarație că "urmele găsite în două dispozitive" au determinat e-mailul prin care se cerea membrilor să își verifice telefoanele.

"În contextul geopolitic dat și având în vedere natura dosarelor urmărite de subcomisia pentru securitate și apărare, o atenție specială este dedicată dispozitivelor membrilor acestei subcomisii și personalului care sprijină activitatea acesteia", se arată în declarație.

Noile dezvăluiri urmează unor incidente anterioare cu alți membri ai Parlamentului European care au fost ținta unor programe spion. Cercetătorii au dezvăluit în 2022 că telefoanele membrilor mișcării de independență catalană, printre care se numără și politicieni europeni, au fost infectate cu Pegasus și Candiru, două tipuri de instrumente de hacking. În același an, membrul grec al Parlamentului European și lider al opoziției, Nikos Androulakis, s-a aflat pe o listă de personalități politice și publice grecești despre care s-a constatat că au fost vizate de Predator, un alt instrument spyware. Președintele Parlamentului, Roberta Metsola, s-a confruntat și ea anterior cu o tentativă de piratare cu ajutorul unui spyware.

În 2022, membrii Parlamentului European au înființat o comisie specială de anchetă pentru a investiga această problemă. Aceasta a investigat o serie de scandaluri în țări precum Spania, Grecia, Ungaria și Polonia și a declarat că cel puțin patru guverne din UE au abuzat de instrumentele de hacking în scopuri politice.

Serviciul IT al Parlamentului a lansat în aprilie anul trecut un sistem de verificare a telefoanelor membrilor pentru spyware. Acesta a efectuat "sute de operațiuni" de când a început programul, se arată în declarație.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite