Rusia a folosit cel mai sofisticat avion de luptă al său în Ucraina, susține Ministerul britanic al Apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a folosit cel mai avansat avion de luptă al său împotriva Ucrainei, și anume modelul Su-57, un avion multirol de generația a 5-a, dar a lansat bombardamente doar de pe teritoriul său, se arată în raportul publicat luni al Minsterului britanic al Apărării.

Avionul SU-57 este cel mai avansat avion de vânătoare al Rusiei FOTO SHUTTERSTOCK
Avionul SU-57 este cel mai avansat avion de vânătoare al Rusiei FOTO SHUTTERSTOCK

Motivul îl reprezintă probabil temerile Moscovei cu privire la riscul de a fi produse daune asupra reputației acestor avioane de luptă dacă ar fi cumva doborâte deasupra Ucrainei.

Este aproape o certitudine că Moscova a folosit avionul său de luptă de generația a 5-a SU-57 (Felon) pentru misiuni de luptă în Ucraina încă din luna iunie, cel puțin, a arătat luni Minsterul britanic al Apărării în raportul său zilnic asupra evoluției războiului.

Cel mai probabil aceste misiuni s-au limitat la survolarea teritoriului rus, de unde au lansat rachete cu rază lungă de acțiune aer-sol și aer-aer asupra Ucrainei”, au scris analiștii britanici., citați de Business Insider.

Motivul pentru care aceste avioane nu au fost folosite în spațiul aerian al Ucrainei a fost probabil „evitarea daunelor asupra reputației, deteriorarea perspectivelor pentru export și compromiterea tehnologiei sensibile care ar rezulta din pierderea vreunui astfel de avion deasupra Ucrainei”.

Avionul supersonic SU-57 (Felon) este cel mai sofisticat avion de luptă de care dispune Rusia, fiind dotat cu tehnologie stealth.

Ministerul Apărării a menționat o imagine din satelit realizată la 25 decembrie, care indică faptul că cinci dintre astfel de avioane erau găzduite la singura bază aeriană cunoscută pentru acest model, aflată în regiunea sudică Ahtubinsk.

Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, declara în luna august că Felon a fost deja folosit "cu brio" pe frontul din Ucraina, deși la acea vreme existau puține dovezi în acest sens.

Tactica precaută a Rusiei indică abordarea sa de aversiune la risc în ceea ce privește angajarea forței sale aeriene, având în vedere riscul unor pierderi semnificative.

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a susținut în actualizarea sa de luni că Rusia a pierdut peste 280 de avioane de la începutul invaziei sale pe scară largă în Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite