Rezultatele alegerilor legislative din Estonia: Procentul cu care a câștigat partidul premierului Kallas VIDEO

0
Publicat:

Partidul Reformei (centru-dreapta), condus de premierului Kaja Kallas, a câştigat alegerile legislative din Estonia, desfăşurate duminică. Printre măsurile promise se numără majorarea cheltuielilor militare la cel puţin 3% din PIB şi relaxarea fiscalității pentru întreprinderi.

Partidul Reformei, al premierului Kaja Kallas, a câştigat alegerile din Estonia FOTO EPA-EFE
Partidul Reformei, al premierului Kaja Kallas, a câştigat alegerile din Estonia FOTO EPA-EFE

Procentul cu care Partidul Reformei a câștigat în fața EKRE

Partidul Reformei a obținut, la alegerile legislative, 31,6% din voturi. La o distanță substanțială, pe locul imediat următor s-a clasat partidul de extremă dreapta EKRE, cu un procent de 16%, potrivit rezultatelor aproape definitive, anunțate de AFP.

Kaja Kallas s-a arătat foarte mulţumită de rezultate, potrivit primelor declarații de presă, însă a continuat spunând că așteaptă numărătoarea definitivă. De asemenea, a declarat că exclude formarea unei coaliții cu EKRE.

Este mult mai bine decât ne aşteptam. Am exclus coaliţia cu EKRE şi îmi menţin afirmaţiile aşa cum am făcut-o în 2019, a declarat premierul Kallas, citată de Agerpres.

Pentru a guverna, Partidul Reformei va trebui să formeze, la fel ca în legislatura care se încheie, o coaliţie cu unul sau mai multe partide din parlamentul care are 101 locuri. Partidul de Centru (centru-stânga) a obţinut 14,7% din voturi, Estonia 200 (liberal) 13,5%, Partidul Social Democrat 9,4% şi Isamaa (conservator) 8,3%, potrivit Comisiei electorale.

Dacă rezultatele ar urma să se confirme, Partidul Reformei şi-ar depăşi rezultatul de acum patru ani (28,9%) şi ar obţine 38 de mandate (+4).

Promisiunile făcute de Partidul Reformei

Popular printre oameni de afaceri şi tineri profesionişti, Partidul Reformei a promis să majoreze cheltuielile militare la cel puţin 3% din PIB şi să relaxeze fiscalitatea pentru întreprinderi. El susţine parteneriatele civile între persoanele de acelaşi sex.

Membră a Uniunii Europene şi NATO, Estonia, o ţară cu 1,3 milioane de locuitori, a fost la originea apelurilor internaţionale lansate anul trecut în favoarea unui ajutor militar pentru Ucraina care luptă împotriva invaziei ruse.

Ajutorul militar estonian acordat Ucrainei reprezintă în prezent mai mult de 1% din Produsul Intern Brut (PIB), fiind cea mai mare contribuţie din toate ţările raportat la anvergura economiei lor.

Cred că, având un mandat atât de puternic, asta nu se va schimba, a declarat Kaja Kallas duminică.

Celelalte partide - cu excepţia EKRE şi, eventual, a celui de Centru - au ales aceeaşi linie. Deci cred că putem găsi un teren comun aici, a adăugat ea.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite