Ţările baltice cer accelerarea livrărilor de arme către Ucraina: „Lunile următoare vor fi foarte dificile“

0
Publicat:

Estonia, Letonia şi Lituania vor accelerarea livrărilor de arme către Ucraina de la aliaţii săi occidentali, în timp ce se apropie marcarea unui an de la începutul războiului, relatează vineri DPA, citată de Agerpres.

Premierul lituanian cere livrarea de arme pentru a sprijini Ucraina FOTO Profimedia
Premierul lituanian cere livrarea de arme pentru a sprijini Ucraina FOTO Profimedia

"Lunile următoare vor fi foarte dificile, pot fi chiar decisive în ceea ce priveşte acest război. Deci trebuie să accelerăm şisă ne sporim sprijinul pentru Ucraina - în primul rând asistenţa militară", a declarat prim-ministrul lituanian Ingrida Simonyte după o reuniune a liderilor celor trei state baltice în capitala Estoniei, Tallinn.

Comentariile ei vin după ce mai multe săptămâni s-a discutat dacă susţinătorii Kievului ar putea oferi tancuri de luptă germane moderne, cerute demult de conducerea ucraineană. Timpul este esenţial a spus prim-ministrul eston Kaja Kallas, care a avertizat că astfel de livrări de arme nu ar trebui să vină prea târziu, în timp ce Ucraina luptă împotriva atacurilor în curs. Moscova controlează deja aproximativ 18% din teritoriul vecinului său.

"Este foarte important să vedem rezultatele cât mai repede posibil, inclusiv rezultatele pe câmpul de luptă. Ajutorul pentru Ucraina nu trebuie să vină prea târziu şi să nu fie fragmentat", a adăugat Kallas.

"Rusia se pregăteşte pentru o nouă ofensivă pe scară largă şi asistenţa noastră acordată Ucrainei trebuie să fie suficientă pentru a-i face faţă", a mai declarat ea.Anumite informaţii sugerează că Moscova pregăteşte un nou atac înainte de dezgheţul de primăvară.  

Restabilirea rapidă a păcii în Europa

Miniştrii de externe ai celor trei ţări baltice au cerut Germaniei, pe 21 ianurie 2023, să livreze Kievului tancuri Leopard „acum”, după ce vineri aliații reuniți la baza americană Ramstein din Germania nu au ajuns la un acord pentru a livra aceste vehicule, transmite dpa.

Berlinul a refuzat să se angajeze față de livrarea tancurilor sale de luptă la reuniunea Grupului de Contact pentru Ucraina, care a avut loc vineri la baza aeriană americană Ramstein din Germania. Noul ministru german al apărării a declarat că țara sa are nevoie să cântărească argumentele pro și contra înainte de a lua o decizie și a sugerat o lipsă a consensului inclusiv printre aliați.

Noi, miniştrii de externe leton, eston şi lituanian, cerem Germaniei să livreze acum Ucrainei tancuri Leopard. Este nevoie de aceasta pentru a opri agresiunea rusă, a ajuta Ucraina şi a restabili rapid pacea în Europa”, a scris pe Twitter ministrul de externe leton Edgars Rinkevics, citat de AFP.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri