Raport al serviciilor de informații estoniene: Moscova menține „cartea nucleară” pe masă ca instrument de influență anti-occidentală
0Serviciul de informații al Estoniei afirmă că utilizarea armelor nucleare tactice în Ucraina este „puțin probabilă” din cauza „opoziției internaționale și a eficacității militare scăzute”, se arată într-un raport publicat miercuri. Raportul de securitate internațională 2023 mai notează că Rusia menține „cartea nucleară” pe masă ca instrument de influență și pentru a descuraja națiunile occidentale să ajute Ucraina.

„În timp ce Putin pare să creadă în continuare că timpul va fi în favoarea Rusiei și că va reuși să «bombardeze» Ucraina la masa negocierilor, realitatea va ajunge mai devreme sau mai târziu la Kremlin”, se arată în raport.
Rusia este pregătită să continue să ridice miza în Ucraina
Rusia și-a ajustat în mod decisiv planurile de două ori pentru a evita înfrângerea și a încerca să recâștige inițiativa: prima dată, în martie și aprilie 2022, prin retragerea din nordul Ucrainei și concentrarea asupra invadării estului și sudului Ucrainei, și a doua oară, în septembrie, când Rusia a anunțat mobilizarea. Ambele acțiuni exemplifică disponibilitatea Rusiei de a escalada și, dacă este necesar, de a-și schimba planurile. Rusia este pregătită să continue să ridice miza în Ucraina prin continuarea mobilizării sau prin extinderea tacticilor de teroare împotriva populației civile. În timp ce utilizarea armelor nucleare tactice în Ucraina este puțin probabilă din cauza opoziției internaționale și a eficacității militare scăzute, Rusia menține „cartea nucleară” pe masă ca instrument de influență anti-occidentală pentru a insufla teama de război și pentru a descuraja națiunile occidentale să ajute Ucraina.
Rusia consideră că timpul este de partea sa în războiul din Ucraina - rezervele mobilizate ale Kremlinului sunt antrenate, echipamentele militare pierdute sunt înlocuite cu armament depozitat în depozitele de mobilizare și, în același timp, Rusia distruge sistematic infrastructura civilă critică a Ucrainei, în speranța de a frânge voința de apărare a ucrainenilor. Probabil că Rusia intenționează să își desfășoare rezervele mobilizate la finalul antrenamentelor lor, în prima jumătate a anului 2023, într-o nouă ofensivă. În pofida pierderilor suferite și a problemelor de producție a materialelor de război și a noilor sisteme de armament, Rusia intenționează să își continue acțiunile militare împotriva Ucrainei în 2023. În acest scop, Kremlinul intenționează să mobilizeze resurse umane și industriale suplimentare pentru a sprijini acțiunea militară, căutând oportunități de a se aproviziona cu arme și muniții din alte țări, precum Iran, Belarus și Coreea de Nord.
Obiectivele strategice ale Rusiei rămân neschimbate
Obiectivele strategice ale Rusiei rămân neschimbate, în ciuda înfrângerilor militare: subjugarea Ucrainei, erodarea unității occidentale și transformarea securității europene rămân în centrul ambițiilor geopolitice ale Rusiei.
Războiul dintre Rusia și Ucraina va continua și în 2023, având în vedere că Rusia nu a manifestat până în prezent un interes sincer față de negocierile de pace, întrucât acestea nu ar asigura îndeplinirea obiectivelor strategice ale Kremlinului. În timp ce Putin pare să creadă în continuare că timpul va juca în favoarea Rusiei și că va reuși să „bombardeze” Ucraina la masa negocierilor, realitatea va ajunge mai devreme sau mai târziu la Kremlin. Disponibilitatea continuă a țărilor occidentale de a sprijini Ucraina este, prin urmare, crucială pentru a crește costul continuării războiului pentru Rusia.
Singura amenințare existențială la adresa securității regiunii noastre, inclusiv a suveranității Estoniei, provine din partea Rusiei. Un atac militar împotriva Estoniei este puțin probabil în 2023, deoarece unitățile Forțelor Armate Ruse cu baza în apropierea frontierei estoniene sunt angajate în ostilități în Ucraina. În același timp, ambițiile de politică externă ale Rusiei, conduse de beligeranța și imperialismul Kremlinului, au crescut semnificativ amenințarea la adresa securității. Dacă Rusia ar avea succes din punct de vedere diplomatic sau militar în Ucraina, ar crește riscul de presiune politică și militară a Kremlinului asupra statelor baltice la mijlocul anilor 2020.
Forțele Armate Ruse se confruntă cu o lipsă semnificativă de ofițeri tineri și superiori
Din cauza pierderilor grele, Forțele Armate Ruse se confruntă cu o lipsă semnificativă de ofițeri tineri și superiori. Deficitul de ofițeri tineri a fost compensat prin accelerarea procesului de absolvire în școlile militare, ceea ce are un impact negativ asupra calificărilor ofițerilor. Cu toate acestea, nu există soluții rapide pentru a compensa deficitul de ofițeri superiori.
Rusia consideră că statele baltice sunt cea mai vulnerabilă parte a NATO, ceea ce le-ar transforma într-un focar de presiune militară în cazul unui conflict NATO-Rusia. Prin urmare, este foarte probabil ca Rusia să acorde prioritate reconstituirii capacităților sale militare, slăbite în războiul din Ucraina, în imediata vecinătate a frontierei estoniene. Reconstituirea cantitativă a capacităților acestor unități va dura până la patru ani. Din perspectiva statelor baltice, Rusia are încă suficientă forță pentru a exercita o presiune militară credibilă în regiunea noastră.
Din punctul de vedere al Estoniei, este important să demonstrăm disponibilitatea militară a NATO pentru a descuraja tentația Rusiei de a testa garanțiile de securitate ale Alianței. Probabilitatea unui conflict militar între NATO și Rusia ar crește dacă Rusia și-ar atinge obiectivele strategice în Ucraina. Prin urmare, victoria Ucrainei în războiul împotriva Rusiei ar îmbunătăți, de asemenea, securitatea regională.