Video Reportaj. Debutul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European: satane, icoane și amenințări cu procese VIDEO
0Prezentă la ședința de constituire a noului Parlament European, Diana Șoșoacă, îmbrăcată în costum popular, a susținut că va aduce la Strasbourg momentele cu care a devenit cunoscută la Bucuești: un preot să sfințească birourile „pline de satane”, icoane și amenințări cu procese.
„Adevărul” transmite de la Strasbourg adunarea de constituire a noului Parlament European.
Diana Șoșoacă a venit în costum popular la ședința de constituire a noului Parlament European.
Întrebată dacă va aduce la Strasbourg momentele „marca Diana Șoșoacă” din Parlamentul României, ea a răspuns: „Tot ce voi aduce va fi în limita regulamentului, pentru că eu sunt om al legii”.
În contextul în care regulamentul Parlamentului European este mai strict decât cel din țară, Șoșoacă a spus: „Atenție că aici se încalcă drepturile omului și m-am gândit să-i dau în judecată. Le-am și spus și celor din conducerea Parlamentului European”.
Dacă are mari șanse să fie dată afară din ședințele Parlamentului European, în cazul în care repetă unele momente de circ din plenul parlamentului de la București, ceea ce o va face să-și modereze comportamentul, în ceea ce privește declarațiile, Diana Șoșoacă nu și-a schimbat stilul caracteristic.
„Nu sunt radicală, eu nu sunt politically correct, eu spun doar adevărul. Eu nu pot să împachetez adevărul” – a explicat parlamentara.
Fără Ucraina și fără LGBT în PE
Șoșoacă și-a început și transmisiunile live pe rețelele sociale și din Parlamentul European, acolo unde a fost trimisă de români. Ea a făcut marți, 16 iulie 2024, prima transmisiune live pe Facebook din plenul PE, unde s-a votat pentru noul președinte al legislativului european. a scris pe buletinul de vot că este împotriva Ucrainei și a LGBT.
„Fii atent. Ține-mi și mie așa, ține-mi asta, că filmez”, i-a cerut Diana Șoșoacă celui de lângă ea să-i țină telefonul cu care filma buletinul de vot pentru alegerea noului președinte al Parlamentului European, pe care erau trecute două nume: Roberta Metsola, actuala președintă PE, și Irene Montero, contracandidat.
Șoșoacă a tăiat ambele nume cu un „x” mare și a început să scrie cu pixul pe buletinul de vot, în engleză: „Niciodată cu Ucraina. Niciodată pentru UE actual.”
„Și LGBT nu?”, a întrebat cel care ține telefonul, a cărui voce seamănă cu a lui Luis lazarus, ales și el în Parlamentul European alături de Diana Șoșoacă (singurii doi aleși ai partidului SOS România).
„Niciodată pentru LGBT”, a scris Diana Șoșoacă în continuare pe buletinul de vot și a continuat: „Niciodată pentru dictatura UE”.
„Acesta este votul meu”, a mai spus ea, tot în engleză, adăugând încă o propoziție pe buletinul de vot: „Întotdeauna pentru țările independente și suverane”.
Debutul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European: satane, mir și tămâie
Cât despre costumul popular cu care s-a îmbrăcat, ea a spus că e „semnalul meu că putem să ne unim pentru interese economice în care toate țările să fie egale, dar ne păstrăm independența, suveranitatea, dar suntem pentru tradiție, pentru creștinătate.”
Întrebată despre activitatea în cadrul Parlamentului European, Diana Șoșoacă a folosit elemente caracteristice instituțiilor media pro-Kremlin precum „Paralamentul European reprezintă interesele marilor puteri și consorțiilor multinaționale”, „ne ducem către o dictatură care nici în URSS nu a existat”, „în UE se mimează democrația”.
Șoșoacă a susținut că a adus de acasă icoane și mir, deoarece „exact ca în Parlamentul din România aici se întâlnesc satanele. E opinia mea și o spun clar. Ca și în Parlamentul României o să aduc un preot să sfințească birourile și pe unde mai pot, e dreptul meu la religie, la exprimarea credinței mele religioase. Am adus icoana Sfintei Paraschieva și imediat s-a schimbat atitudinea tuturor”.
Șoașoacă spune va asigura tămâierea Parlamentului European deoarece „cele mai multe satane se întâlnesc aici.”
Fără grup parlamentar
Ea a ridicat problema navetei Strasbourg-Bruxelles a europarlamentarilor, care înseamnă „sute de milioane de euro cheltuiți pentru transport”: „De ce să facem asta, ca să putem ridica și economia în partea asta a Franței? Propun să facem un sediu în București”.
Diana Șoșoaca a susținut că nu s-a îndreptat către niciun grup parlamentar: „Toate trag de mine, dar îmi impun să renunț la anumite principii, ori principiile creștine nu pot fi obiectul renunțării. Principiile independenței și suvernanității României nu pot fi principii la care să renunți”.
De fapt, cei doi europarlamentari SOS au fost respinși de grupul suveraniștilor, dominat de formațiunea extremistă germană Alternativa pentru Germania. „La cererea noastră, grupul a respins solicitarea de aderare a partidului SOS România”, a declarat Laszlo Torozckai, președintele partidului ultranaționalist Patria Noastră.
„Regina Parlamentului European”
Șoșoacă a susținut că este dorită în mai multe grupuri europarlamentare deoarece este avocată, vocală și foarte curajoasă.
Ea a admis că sunt valori pe care le are în comun cu anumite grupuri parlamentar, dar „ei promovează anumite elemente politically corect, ori adevărul nu poți să-l ascunzi”.
Întrebată cum se poziționează față de grupul „Patrioților” al lui Viktor Orban, cu care are în comun poziția față de Ucraina, Șoșoacă a spus că mai multe grupări sunt împotriva ajutării Ucrainei. „Ce promovează domnul Viktor Orban? Preluarea Ardealului. Credeți că va exista aici un punct comun?”
Liderul SOS a precizat că Parlamentul European va susține în continuare Ucraina în războiul împotriva Rusiei, dar „noi, suveraniștii, ne vom opune”.
Legat de Ucraina, Șoșoacă a livrat un discurs similar cu cel al propagandei ruse: „Ucraina e stat preluat de SUA”, „trebuie să renunțăm la NATO”, „Europa nu are armată, ci e sub ocupația NATO”.
„Știți cum sunt numită, aici? regina Parlamentului European” – a concluzionat ea.
Debutul Dianei Șoșoacă în Parlamentul European a fost marcat de un discurs similar cu cel pe care-l avea la București.