Victor Negrescu şi Nicolae Ştefănuţă, aleşi vicepreşedinţi ai Parlamentului European

0
Publicat:

Eurodeputaţii români Victor Negrescu, care face parte din gruparea politică S&D în cadrul Parlamentului European și reprezentant al coaliției PSD și PNL şi Nicolae Ştefănuţă, independent și membru al grupării Verzilor, au fost aleşi marţi în funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European.

foto clădire parlamentul european
Victor Negrescu şi Nicolae Ştefănuţă, aleşi vicepreşedinţi ai PE FOTO Pixabay

Victor Negrescu a obţinut 394 de voturi, iar Nicolae Ştefănuţă 347 de voturi în prima rundă de vot.

Dintre cele 14 posturi de vicepreşedinţi ai PE, 11 au fost ocupate în prima rundă de vot. A doua rundă, în care sunt disputate celelalte trei locuri rămase, este prevăzută să înceapă la ora locală 18:00 (16:00 GMT).

Cine este Victor Negrescu

Victor Negrescu este cadru universitar și om politi, fost ministru delegat pentru afaceri europene dar și membru al Parlamentului European încă din 2014. La 1 februarie 2020, Victor Negrescu a preluat mandatul de europarlamentar, ca urmare a faptului că România a obținut, după Brexit, un nou mandat în Parlamentul European.

El este și vicepreședintele Comisiei pentru cultură și educație, raportor al Comisiei pentru Cultură și Educație privind construirea politicii în domeniul educației digitale, și membru în Comisia pentru bugete, activând în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European.

Pentru noul său mandat, Negrescu și-a stabilit trei priorități:

  • o implicare activă pentru o Europă socială, bazată pe educație, inovație/sectorul digital, protecția mediului, sănătate și transporturi;
  • o mai mare transparență la nivelul UE și democratizarea accesului la procesul decizional european;
  • o drepturi și oportunități egale pentru toți cetățenii europeni.
Victor Negrescu
Victor Negrescu FOTO Facebook/Victor Negrescu

Cine este Nicolae Ștefănuță

Nicolae Ștefănuță are 42 de ani, iar în ultimii cinci ani a ocupat un fotoliu de eurodeputat în Parlamentul European. A câștigat locul în 2019, atunci când a candidat din partea Alianței USR PLUS.

Între timp, politicianul a demisionat din Uniunea Salvați România, iar acum a devenit vicepreşedinte al Parlamentului European.

Primul loc de muncă al lui Nicolae Ștefănuță, potrivit CV-ului, a fost cel de atașat diplomatic al Ministerului de Externe, post pe care susține că l-a obținut prin concurs în 2006.

Din ianurie 2007, a devenit asistentul europarlamentarei Monica Iacob Ridzi, membră PDL la vremea respectivă. Apoi, de la jumătatea aceluiași an a devenit funcționar european al Comisiei pentru Agricultură a Legislativului European.

În 2017 a făcut primul pas către cariera de politician, ca membru al Uniunii Salvați România.

Pentru aproximativ un an, între 2018 și 2019, a reprezentat Parlamentul European la Washington, ca diplomat ce asigura legătura dintre forul european și Congresul american. A renunțat la acest rol pentru pentru candidatura la alegerile din mai 2019.

Pentru mandatul său, Ștefănuță și-a stabili zece priorități:

  • Construcția de locuințe sociale pentru tineri și transparența tranzacțiilor imobiliare
  • Introducerea transportului public gratuit și crearea a cel puțin 10 căi ferate de mare viteză până în 2045
  • Implementarea unei reguli 3- 30- 300 în ceea ce privește spațiile verzi: 3 copaci în fața casei - 30% din cartier să fie spațiu verde și 300 de metri distanța față de cel mai apropiat astfel de spațiu
  • Terapie decontată pentru tineri
  • Energie verde 100% pentru România și facturi reduse la încălzire
  • 6% din PIB-ul național să se ducă spre bugetul Ministerului Educației și egalitate pentru programele de tip Leonardo sau Erasmus+
  • Garantarea sănătății reproductive, dreptul femeii la avort și educație sexuală în școli
  • Egalitate în drepturi pentru minoritățile sociale, precum parteneriatul civil pentru persoane de același sex
  • Interzicerea pesticidelor periculoase și facilitarea accesului în supermarketuri și magazine a fermierilor locali
  • Interzicerea strictă a tăierilor de pădure din ariile natural protejate, Natura 2000, a pădurilor seculare și virgin și interzicerea eutanasierii animalelor străzii
Nicu Ștefănuță  la pupitru
Nicu Ștefănuță în Parlamentul European FOTO Arhivă
Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite