Reacția Slovaciei după o declarație controversată făcută de Viktor Orban la Băile Tușnad

0
Publicat:

Ambasadorul Ungariei în Slovacia, Csaba Balogh, a fost convocat luni la Ministerul de Externe de la Brastislava în legătură cu o declarație făcută de premierul Viktor Orban în cadrul Universităţii de Vară de la Băile Tuşnad, relatează Agerpres, citând MTI și TASR.

Viktor Orban (în centru) la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad FOTO Arhivă
Viktor Orban (în centru) la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad FOTO Arhivă

Premierul ungar a criticat în weekendul trecut, la Băile Tuşnad, minoritatea maghiară din Slovacia, spunând că, în pofida faptului că reprezintă circa 10% din populaţie în această ţară, nu reușește să-şi asigure reprezentarea în Parlamentul de la Bratislava.

Viktor Orban a calificat această situaţie ca fiind o prestaţie slabă din partea cuiva care „doreşte să facă mai mult pentru patria sa în părţile rupte ale ţării”.

Replica Bratislavei a venit imediat. „Cehoslovacia (şi ulterior Slovacia) şi Ungaria sunt în mod egal state succesoare ale Austro-Ungariei. Aşadar nu s-ar fi putut desprinde nimic din Ungaria de astăzi”, a explicat Ministerul de Externe de la Bratislava.

Astfel de afirmaţii „merg fără sens împotriva relaţiilor de bună vecinătate şi a stabilităţii în regiune”, a denunțat diplomația slovacă.

MAE de la Bratislava a mai subliniat că punerea sub semnul întrebării a integrităţii teritoriale ori a suveranităţii Slovaciei „în mod direct sau indirect este absolut inacceptabilă”.

Interesul Slovaciei este de a avea „relaţii normale şi paşnice cu Ungaria, cu respectarea reciprocă a problemelor sensibile”, a pecizat Bratislava.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite