Politolog, despre discursul lui Orban: Ar trebui o reacție a autorităților române. A șantajat România privind Schengen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discursul premierului maghiar Viktor Orban a fost „o lecție” pentru omologul român, Marcel Ciolacu, susține politologul Cristian Pîrvulescu, care a atras atenția asupra șantajului făcut de șeful Guvernului de la Budapesta privind obiectivul României de aderare la Schengen.

„A persiflat autoritățile române și i-a dat o lecție premierului Ciolacu, în măsura în care acesta a crezut că așa-zisa întânire privată dintre cei doi îi va folosi. (...) Faptul că și-a permis să ironizeze Ministerul de Externe (...) în principiu, ar trebui să existe o reacție”, a explicat politologul Cristian Pîrvulescu pentru „Adevărul”, arătând totodată că Orban „se adresează fasciștilor și legionarilor din România”.  

„Mai mult, în discursul său, a șantajat România în legătură cu Schengen. Afirmațiile sale legate de președinția maghiară nu au însă nicio valoare, pentru că președinția maghiară nu poate să faciliteze intrarea în Schengen, știm că nu maghiarii ne-au blocat, iar președinția maghiară este foarte controversată”, a mai spus politologul, explicând că se încearcă în Parlamentul European să fie ocolită deținerea președinției la Consiliul European a Ungariei, din cauza faptului că nu îndeplinește criteriile privind statul de drept. 

„Oare domnul Ciolacu nu știa asta sau statul de drept este o chestiune prea puțin importantă?”, a completat politologul. 

„Trebuie să se hotărască în jurul cărui soare vrea să se învârte”

Privind remarcele cu privire la SUA și China, politologul Cristian Pîrvulescu a explicat că Viktor Orban „are o înțelegere mitologică a politicii”, arătând un „dispreț față de valorile liberale și democrație”. 

„Domnul Orban visează. El acolo spune neadevăruri cu seninătate. China nu are 5000 de ani decât în visurile imperiale ale Chinei. (...) China este un construct nou și modern (...) Ideea celor doi sori, cele două astre care trebuie să fie egale, este absurdă pentru că planetele se învârt în jurul unui singur soare, așa că domnul Orban trebuie să se hotărască în jurul cărui soare vrea să se învârte. Aparent, îl atrage mai mult soarele chinezesc și este un fel de lună, un satelit al Rusiei, care s-a despărțit total de valorile democratice și de Uniunea Europeană”, a mai spus Pîrvulescu. 

În același timp, politologul a punctat că discursul despre pace, „vremea păcii”, așa cum este intitulat și evenimentul organizat la Băile Tușnad, „înseamnă că este vremea Rusiei”. „Explică (n.r. - Viktor Orban) încă o dată că Rusia nu poate fi înfrântă Rusia, că Uniunea Europeană a fost înfrântă”, a mai spus politologul, susținând că locul Ungariei este în afara UE și NATO, „pentru că valorile sale sunt valorile lui Vladimir Putin”.  

Totodată, Cristian Pîrvulescu a punctat că „discursul anti-migrație din partea maghiarilor este cel puțin caraghios, când știm că naționaliștii români le reproșează maghiarilor că sunt migratori. Apropo de stereotipuri ”. 

„Orban nu trăiește în viitor”

Privind declarațiile referitoare la regiunile administrativ teritoriale din România, despre care Viktor Orban a arătat că i s-a cerut să nu vorbească, politologul a explicat că premierul maghiar „nu trăiește în viitor, ci la sfârșitul secolului 19, începutul secolului 20 și visează încă la o Ungarie care oricum nu a putut funcționa decât cu sprijinul Austriei”.

„Harta Ungariei Mari este visul revizionist al lui Orban, care crede că, cu ajutorul Rusiei va înființa imperiile”, a mai arătat Pîrvulescu, arătând că noi nu vorbim despre regiuni administrativ-teritoriale, ci despre regiuni istorice. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite