MAE, prima reacție în cazul Viktor Orban. Afirmațiile premierului Ungariei, „declarații publice neadecvate”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat luni seară că l-a convocat pe ambasadorul Ungariei la București pentru a-i atrage atenția privind modul cum a ales să se comporte Viktor Orban la Tușnad, unde a făcut „declarații publice neadecvate”.

Premierul ungar Viktor Orban a făcut declarații provocatoare la Băile Tușnad FOTO Inquam Photos
Premierul ungar Viktor Orban a făcut declarații provocatoare la Băile Tușnad FOTO Inquam Photos

MAE precizează că ambasadorul Ungariei la București a fost convocat astăzi, 24 iulie 2023, la sediul MAE, în contextul discursului susținut sâmbătă, 22 iulie 2023, de Prim-ministrul Ungariei, Viktor Orbán, în cadrul Taberei de Vară de la Băile Tușnad. Partea română a reiterat faptul că, în cadrul dialogului diplomatic constant cu partea ungară, a făcut în mod repetat apel la reținere în declarațiile și mesajele publice ale oficialilor ungari aflați în vizite private în România, inclusiv în perspectiva Taberei de Vară de la Băile Tușnad de anul acesta. În context, a exprimat surprinderea față de prezentarea în discursul public al Prim-ministrului ungar a aspectelor comunicate verbal, pe canale diplomatice, privilegiate constant de partea română”, arată răspunsul MAE, la solicitarea ziarului „Adevărul”.

MAE român a precizat, totodată, că declarațiile publice neadecvate transmise cu acest prilej nu sunt în consonanță cu obiectivul promovării unei relații pragmatice, constructive, de bună vecinătate și colaborare dintre cele două state, obiectiv susținut de partea română.”, a completat sursa citată.

Problema, adusă în atenție de liderul diplomației de la Budapesta

Inițial, informația a fost furnizată de ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, care a precizat că „tonul și atmosfera întâlnirii pot fi descrise ca fiind calme și politicoase”. Convocarea ambasadorului Ungariei la MAE a venit după discursul premierului Viktor Orban de la Băile Țușnad.

„Noi avem interesul ca între Ungaria şi România cooperarea să se bazeze pe respect reciproc, întrucât acest lucru este benefic pentru ambele state şi pentru ambele naţiuni. Noi vom continua să ne străduim în acest sens; întotdeauna vom vorbi despre planurile şi obiectivele noastre, respectiv despre evaluarea situaţiei existente, în mod sincer şi cu respect”, a scris ministrul ungar de externe, potrivit Hirado.hu.

Premierul a punctat că „cele comunicate de secretarul de stat adjunct român au repetat, practic, lucruri deja menţionate anterior, fiind actualizate în urma discursului lui Viktor Orbán”.

Premierul Ungariei a susținut în cadrul discursului său de la evenimentul „Vremea păcii”, organizat la Băile Tușnad, că România i-a cerut să nu abordeze anumite teme în discursul său, fiind ironic cu privire la subiectele enumerate.

„Într-un document oficial, vă fac cunoscut acest lucru, anul acesta, MAE român, din câte am înțeles, ne-a venit în ajutor și mi-a scris ce să spun și ce trebuie să evit. Ni se recomandă să nu vorbim despre lucrurile care pot aduce atingere simbolurilor naționale românești. Bine, putem să convenim asta. Urez bun venit prietenilor care vin cu steagurile românești și secuiești”, a spus șeful Guvernului de la Budapesta. 

Atac la valorile occidentului

Totodată, șeful Guvernului maghiar a mai explicat: „Există subiecte despre care putem vorbi doar să nu le punem în lumina proastă. (...) Valorile occidentale înseamnă migrație, LGBT și război. Nu trebuie să le punem noi în lumină proastă, pentru că se pun ele singure. Și mai trebuie să evităm discursurile xenofobe sau cu tentă xenofobobă referitoare la migrație”, a mai spus premierul Ungariei.

„Ce oferim noi prietenilor români, în primul rând dacă președintele român vine în Ungaria să țîină un discurs, și noi îl tot invităm, noi nu o să stabilim ce poate spune și despre ce subiect”, a mai atras atenția Viktor Orban.

PoliticăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite