Război în Ucraina. Mişcarea de rezistenţă ia amploare în teritoriile ocupate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Guvernul de la Kiev a lansat un program menit să încurajeze mişcările de rezistenţă din teritoriile ocupate de Rusia. Programul se numeşte RukhOporu (Mişcarea de Rezistenţă) şi este coordonat chiar de un partizan care şi-a pierdut mâinile, în 2015, în timpul luptelor cu separatiştii ruşi din Lugansk.

La lansare, Volodimir Jemkuhov, un partizan care în 2015 şi-a pierdut mâinile în Lugansk, a spus că va realiza videoclipuri prin care ucrainenii din teritoriile ocupate vor primi instrucţiuni militare şi cum să-şi controleze emoţiile în timpul operaţiunilor de sabotaj,  scrie Kiev Independent.

El a menţionat că legislaţia Ucrainei s-a schimbat, astfel încât oamenii care au luat calea rezistenţei sunt acum protejaţi din punct de vedere legal dacă lucrează împreună cu Forţele Armate: „Îi vom ajuta pe patrioţii din teritoriile ocupate să ia armele şi să apere Ucraina”.

Valeria Podkici, director de proiect, a declarat că poporul ucrainean se împotriveşte expansiunii ruseşti de secole.

„Sursa principala de inspiraţie a modului de a lupta împotriva inamicului în spatele liniilor este Volodimir Jemkuhov. Primul episod se numeşte „Jurnalul unui luptător clandestin“ şi este disponibil pe canalul YouTube al televiziunii militare de sâmbătă”, a declarat Valeria Podkici.

Andri Iusov, reprezentantul serviciului de presă al Serviciului de Informaţii al Ministerului Apărării din Ucraina, a explicat că ucrainenii trebuie să folosească experienţa lui Volodimir Jemkuhov şi a fraţilor săi de arme: „Pe lângă importanţa practică, această serie de filme are şi o semnificaţie psihologică. Ucrainenii care se află în prezent sub ocupaţie se află într-o stare de şoc. Cu toate acestea, noi avem deja experienţa de a găsi o cale de ieşire din această situaţie, fără să ne fie teamă să ne întâlnim cu ocupantul unu la unu”.

Mişcarea de rezistenţă a partizanilor s-a intensificat în ultima perioadă, scrie Kiev Independent.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat joi - într-un discurs adresat politicienilor şi locuitorilor din Luxemburg - că trupele ruse controlează în prezent aproape 20% din teritoriul Ucrainei, dar, de la începutul invaziei ruse pe scară largă în 24 februarie, forţele de apărare ucrainene au eliberat 1.017 de aşezări, potrivit agenţiei ucrainene oficiale de presă Ukrinform.

Din 24 februarie, "forţele ruse au intrat în 3.620 de aşezări ale Ucrainei. 1.017 dintre ele au fost deja eliberate, alte 2.603 urmează să fie eliberate. În prezent, aproximativ 20% din teritoriul nostru, aproape 125.000 de kilometri pătraţi, se află sub controlul ocupanţilor (ruşi), ceea ce este mult mai mult decât suprafaţa tuturor ţărilor Benelux (Belgia, Ţările de Jos şi Luxemburg) la un loc", a subliniat preşedintele ucrainean.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite