Protest în stradă la Budapesta. Ungurii, revoltați de grațierea unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie VIDEO

0
Publicat:

Zeci de mii de persoane din Ungaria au ieșit în stradă pentru a protesta față de grațierea prezidențială acordată într-un caz de abuz sexual asupra unui copil care a șocat națiunea, relatează BBC.

Protestatarii au luat cu asalt Piața Eroilor din Budapesta în semn de solidaritate cu victimele abuzurilor. 

Președinta Katalin Novak precum și două personalități de rang înalt din partidul de guvernământ Fidesz al prim-ministrului Viktor Orban au demisionat în cursul săptămânii trecute din pricina controversatei grațieri. 

O mulțime de oameni au ieșit în stradă la Budapesta. Foto Captură video X
O mulțime de oameni au ieșit în stradă la Budapesta. Foto Captură video X

Totodată, un episcop care l-a consiliat pe premierul de dreapta a demisionat. Zoltan Balog, liderul Bisericii Reformate Maghiare, a mărturisit că a fost de acord cu grațierea directorului adjunct al unei case de copii, care a fost condamnat pentru mușamalizarea abuzurilor sexuale săvârșite de superiorul său. 

Acest scandal a ajuns să fie cea mai mare amenințare la adresa regimului conservator al lui Orban de la revenirea acestuia la putere în anul 2010, susține Nick Thorpe de la BBC din Budapesta. 

În cursul zilei de vineri, o mulțime de oameni s-au adunat în Piața Eroilor pentru protestul intitulat „există monștri acolo". 

Formațiunile politice au fost invitate să nu se apropie: a fost vorba de o demonstrație de forță a maghiarilor, în majoritate tineri, în semn de protest împotriva abuzurilor și neglijării copiilor și pentru solidaritate socială, conform corespondentului BBC. 

Guvernul lui Orban a făcut din valorile familiei o temă centrală a politicilor sale. Este de așteptat ca sâmbătă, în cadrul discursului despre starea națiunii, să prezinte următoarele măsuri ale guvernului. 

Înaintea unei vizite oficiale efectuate de Papa Francisc în Ungaria în aprilie 2023, Katalin Novak a graţiat circa 20 de persoane, printre care se numără și fostul director adjunct al unui cămin pentru copii, condamnat în anul 2022 pentru că a tăinuit fapte ale şefului său, directorul căminului. 

Acesta din urmă a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru abuzuri sexuale comise asupra unor băieţi în perioada 2004-2016, iar adjunctul său, graţiat ulterior de Katalin Novak, a primit o pedeapsă de peste trei ani de închisoare. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite