Interviul lui Tucker Carlson cu Vladimir Putin, o prezentare a viziunii ruse asupra conflictului cu Ucraina. Ce a zis președintele rus despre România și Ungaria | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interviul susținut de Tucker Carlson cu președintele Vladimir Putin a început cu o prezentare a legăturilor ample istorice și culturale dintre ucraineni și ruși. Conducătorul rus a susținut în această parte motivațiile istorice pentru conflictul din Ucraina.

Vladimir Putin FOTO: EPA-EFE (Arhivă)
Vladimir Putin FOTO: EPA-EFE (Arhivă)

Putin a menționat despre teritoriile care au aparținut Ungariei și României. Cu toate acestea, întrebat dacă a discutat dacă celelalte state ar putea să revendice teritoriile, Putin a negat că ar fi discutat pe subiect, și a precizat că nu crede populațiile din acele regiuni ar dori un astfel de lucru.

Carlson l-a întrebat pe Vladimir Putin de ce se teme occidentul mai mult de Rusia decât de China. Putin a replicat că adevărul este că vestul se teme mai mult de China decât de Rusia și a spus că nu trebuie să gândim în termeni de frică. 

Președintele Putin a mai susținut în mod repetat faptul că Federația Rusă a încercat în mod constant să negocieze soluții pentru a se ajunge la o înțelegere cu occidentul. Acesta a explicat că Rusia a transmis constant mesaje către Statele Unite, dar aceste mesaje au fost ignorate. 

Șeful statului rus a adăugat că a înțeles foarte bine nevoia de modificări după prăbușirea URSS pe fondul schimbării dramatice a balanței de putere la nivel internațional. Putin a spus despre întrebarea adresată lui Bill Clinton pe care l-a întrebat dacă Rusia poate să adere la NATO. Putin a susținut că inițial Clinton s-a arătat interesat doar ca mai târziu să îi spună că Rusia nu poate adera la NATO. 

Rusia și-ar fi dorit să construiască punți de legătură și colaborări importante în mai multe domenii. Motivul pentru care nu ar fi fost dorită Rusia în cadrul NATO ar fi fost faptul că apartenența la organizație ar fi produs un dezechilibru în Alianței.

Președintele rus a spus că a propus chiar și înființarea unui sistem de apărare antirachetă comun între Statele Unite, Uniunea Europeană și Rusia. Scenariu despre care conducătorul rus consideră că ar fi schimbat situația la nivelul întregii lumi. 

În mai multe moduri s-a adus în discuție faptul că Statele Unite are un sistem de putere mai complicat decât ceea ce se vede public. Putin a dat exemple de discuții în care inițial președinții erau de acord cu anumite propuneri, dar ulterior după analize să refuze propunerile.

Refuzul colaborării în dezvoltarea unui scut antirachetă a făcut ca Rusia să investească în dezvoltarea tehnologiei rachetelor hipersonice. De asemenea, în privința expansiunii NATO momentul subliniat ca important a fost Summitul NATO din București când organizația și-a arătat deschiderea pentru aderarea Ucrainei. 

Au fost aduse în discuție inclusiv implicațiile economice pentru Federația Rusă ale aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Putin a explicat că între Ucraina și Rusia exista o înțelegere de liber schimb, iar aderarea la UE ar fi dus la inundarea pieței ruse de bunuri din occident.

Un moment cheie în interviu a fost aprecierea calității Agenției Centrale de Informații (CIA) ca organizație. Atunci, Putin a făcut o remarcă și despre încercarea jurnalistului american de a deveni agent al puternicei agenții americane de informații. 

S-a revenit apoi la valurile de lărgire ale NATO și mesajele transmise repetat de către Rusia cu privire la limite, aderarea Ucrainei la organizația de apărare fiind considerată de către acesta o amenințare prea mare.  

În cadrul interviului s-a discutat despre acordurile de la Minsk pe care Ucraina le-a refuzat pentru că trebuia să recunoască independența anumitor teritorii, iar altele reintegrate. Șeful statului rus consideră că soluția ar fi fost complexă dar posibilă. 

Carlson l-a întrebat pe liderul rus dacă consideră că Rusia și-a atins obiectivele în Ucraina, iar răspunsul acestuia a fost că încă există obiectivul important al denazificării și războiul va fi unul de durată. 

Întrebat de jurnalistul american ce înțelege prin dezanificare și cum se poate realiza, președintele a răspuns este necesară aplicarea unei legislații specifice în Ucraina. Putin susține că Ucraina își caută o identitate după declararea independenței, însă că pentru asta a folosit printre elementele centrale persoane și organizații din istoria țării care au colaborat cu Germania nazistă. 

Vladimir Putin a mai spus că indiferent dacă ucraineni se consideră parte a poporului rus sau un popor de sine stătător, identitatea Ucrainei nu trebuie să aibă ca parte colaboratori ai naziștilor sau organizații care susțin ideologia nazistă. 

Președintele Putin susține că nu are obiective teritoriale împotriva statelor membre NATO și că singurul motiv pentru care ar ataca un stat membru al Alianței este un atac direct împotriva Rusiei. 

O parte a interviului a fost dedicată inteligenței artificiale despre care președintele susține că în plină dezvoltare și unde consideră că Elon Musk este un pioner revoluționar. Finalul interviului a fost dedicat posibilității eliberării jurnalistului Evan Gershkovich.

„Cred că poate fi încheiat un acord”, a spus el. „Nu există niciun tabu pentru a rezolva această problemă. Suntem pregătiţi să o rezolvăm, dar unii termeni sunt pe cale de a fi discutaţi prin canale ale serviciilor speciale”, a declarat președintele rus.

„Au existat strigăte pentru a provoca o înfrângere strategică Rusiei pe câmpul de luptă”, a spus liderul de la Kremlin. „După părerea mea, este imposibil prin definiţie. Nu se va întâmpla niciodată”, a adăugat Putin, potrivit Agerpres. Sfârșitul interviului a fost despre încheierea conflictului și faptul că în cele din urmă se va ajunge la o soluție. 

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite