Prigojin susține că luptătorii săi controlează peste 80% din orașul Bahmut. Kievul respinge afirmațiile șefului Wagner

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat marţi că forţele sale controlează peste 80% din oraşul ucrainean Bahmut, epicentrul campaniei militare ruse din estul Ucrainei, după ce trupele regulate ruse au întărit flancurile încercuirii parţiale, transmite EFE.

Mercenarii Wagner care luptă la Bahmut sunt ajutați de trupele regulate FOTO Profimedia
Mercenarii Wagner care luptă la Bahmut sunt ajutați de trupele regulate FOTO Profimedia

"Suntem total concentraţi pe Bahmut, continuăm să îndeplinim misiuni de luptă. Cea mai mare parte, peste 80%, se află sub controlul nostru, inclusiv toate centrele administrative, fabrici, administraţia oraşului", a precizat el, într-un material video postat pe contul său de Telegram, scrie Agerpres.

Forţele ucrainene "încă deţin o parte din zonele rezidenţiale ale oraşului, unde există clădiri care au fost transformate în zone fortificate, iar sub aceste clădiri există tuneluri. Doar această parte din Bahmut mai rămâne să fie cucerită", a spus el, arătând spre o zonă marcată pe hartă.

Şeful Wagner a mai indicat că acest lucru a fost posibil datorită faptului că "Ministerul Apărării, incluzând Forţele Aeropurtate ruse", a preluat protecţia flancurilor drept şi stâng ale zonelor ocupate de mercenarii ruşi.

"Din câte ştiu, ei au tot ce le trebuie pentru a organiza apărarea şi a desfăşura acţiuni ofensive dacă este necesar", a subliniat Prigojin, adăugând că localităţile ucrainene adiacente, care până acum "au fost ţinta atacurilor grupului Wagner, rămân în responsabilitatea Forţelor Aeropurtate şi a altor unităţi de apărare".

Am predat flancurile către Ministerul Apărării, ale cărui unități, inclusiv trupele aeropurtate, au preluat astăzi atât flancul drept, cât și cel stâng. Astfel că Zaliznianskoie, Nikolaevka și alte așezări, care au fost luate cu asalt de unități ale grupării militare private Wagner în lunile precedente, se află în zona de responsabilitate a trupelor aeropurtate și a altor unități ale Ministerului Apărării", a explicat Prigojin, potrivit CNN.

Luni, liderul interimar numit de Moscova în regiunea ucraineană Doneţk, Denis Puşilin, a afirmat că trupele ruse controlează "peste 75%" din Bahmut, dar a recunoscut că lupte violente au loc în vestul oraşului.

Kievul respinge ca „neadevărate” declarațiile lui Prigojin

„Această declarație a lui Prigojin nu este adevărată", a declarat marți pentru CNN Serhi Cerevatîi, purtătorul de cuvânt al grupării estice a Forțelor Armate Ucrainene. "Tocmai am fost în legătură cu comandantul uneia dintre brigăzile care apără orașul. Pot afirma cu încredere că forțele de apărare ucrainene controlează un procent mult mai mare din teritoriul Bahmut".

"Prigojin trebuie să arate măcar o oarecare victorie în oraș, pe care încearcă să-l captureze de nouă luni așa că face astfel de declarații", a adăugat el.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite