Forţele ruse au preluat controlul asupra malului vestic al râului Bahmutka. Evaluarea Ministerului britanic al Apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia a cucerit probabil malul vestic al râului Bahmutka, punând în pericol o rută-cheie de aprovizionare a trupelor ucrainene, a se arată în evaluarea de vineri privind situația de pe câmpul de luptă din Ucraina realizată de Ministerul britanic al Apărării.

Forțele rusești au făcut progrese la Bahmut FOTO PROFIMEDIA
Forțele rusești au făcut progrese la Bahmut FOTO PROFIMEDIA

„Rusia a obţinut noi câştiguri şi a avansat, foarte probabil, spre centrul oraşului...Ruta-cheie de aprovizionare 0506 a Ucrainei la vest de oraş este probabil grav ameninţată", se arată în ultimul buletin informativ al Ministerul britanic al Apărării.

„Există o posibilitate reală ca, la nivel local, comandanții Wagner și ai Ministerului rus al Apărării să fi luat pauză de la disensiunile lor și să-și fi îmbunătățit cooperarea”, se mai notează în actualizarea serviciilor britanice de informații.

Joi, șeful grupului de mercenari ruşi Wagner, Evgheni Prigojin, spunea că au loc lupte în partea de vest a oraşului, controlată până acum de forţele ucrainene.

"Trebuie să spunem clar că inamicul nu intenţionează să se retragă", a indicat el pe contul său de Telegram, informează Reuters.

Deşi Prigojin s-a plâns în repetate rânduri de lipsă de muniţie pentru combatanţii săi aflaţi în prima linie la Bahmut, forţele ucrainene care luptă aici susţin că nu au observat "nicio foame" de muniţie de partea rusă.

Kievul: situația este dificilă dar trupele ucrainene rezistă

"În zona Bahmut, inamicul continuă să desfăşoare acţiuni ofensive, încearcă să preia controlul total al oraşului şi sunt în curs lupte grele", a comunicat vineri Statul Major General ucrainean menționând că 16 atacuri au fost respinse de trupele ucrainene în această parte a frontului.

„Luptele sunt în desfăşurare pe străzi, încercările inamicului de a încercui oraşul eşuează. Comandamentul nostru controlează pe deplin situaţia", transmitea joi seara Andrii Iermak, consilierul principal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Situația este "dificilă", dar trupele ucrainene că rezistă în ciuda superiorității numerice a forțelor rusești, a declarat vineri pentru Reuters purtătorul de cuvânt al Comandamentului Militar de Est, Serghi Cerevati.

Ucraina controlează situația de la Bahmut și a înțeles intențiile Rusiei, a spus el admițând că Moscova a avut succes tactic în unele locuri, dar cu un preț foarte ridicat.

"Situaţia este dificilă, inamicul îşi concentrează toate eforturile pentru a captura Bahmut. Cu toate acestea, el suferă pierderi importante şi nu atinge un succes strategic", a afirmat Cerevatîi.

"Toate deciziile sunt luate cu scopul de a nu permite inamicului să străpungă apărarea noastră, pentru a-i provoca pagube maxime şi a ne păstra personalul. Pentru succesul tactic în unele locuri, inamicul plăteşte un preţ exorbitant şi îşi pierde potenţialul de luptă în fiecare zi", a adăugat el.

Mercenarii Wagner, susținuți de armata rusă

Un expert militar american a afirmat recent că mercenarii Wagner primesc mai mult ajutor din partea armatei ruse decât lasă Prigojin să se înțeleagă.

„Wagner nu este o forță separată, așa cum este adesea prezentată. Este un mit că soldații Wagner s-au luptat în Bahmut pe cont propriu. Când ești acolo, vezi că sunt susținuți de aviația rusă. Sunt susținuți și de artileria rusă. Există avioane rusești care îi sprijină într-o serie de operațiuni”, a afirmat Michael Kofman, directorul Programului de Studii pentru Rusia din cadrul Centrului pentru Analize Navale, citat de Insider. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite