Președintele Poloniei critică Bruxellesul pentru blocarea fondurilor: „Se încearcă forțarea schimbării guvernului polonez”

0
Publicat:

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, a acuzat Comisia Europeană că a blocat fondurile UE în ceea ce el a caracterizat drept "o încercare de a forța Polonia să-și schimbe guvernul". Duda a subliniat că este deschis la negocieri referitoare la posibile modificări în sistemul de justiție al țării.

Andrzej Duda, președintele Poloniei
Andrzej Duda, președintele Poloniei FOTO EPA EFE

Precedentul guvern al Poloniei, condus de partidul naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), a fost implicat într-o dispută cu Uniunea Europeană privind reformele Varşoviei în justiţie şi statul de drept, ceea ce a dus la îngheţarea a miliarde de fonduri europene pentru Polonia.

Noul guvern pro-UE s-a angajat să recâştige accesul la bani prin restabilirea statului de drept, dar se confruntă cu rezistenţa susţinătorilor şi aliaţilor fostului partid de guvernământ, inclusiv a lui Duda şi a unor judecători de rang înalt.

"Nu am niciun dubiu în legătură cu rostul blocării banilor din Planul Naţional Redresare şi Rezilienţă de către Comisia Europeană. A fost o acţiune pur politică împotriva autorităţilor poloneze anterioare", a declarat Duda în timpul unei conferinţe de presă la Vilnius, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

"O încercare de a forţa Polonia să-şi schimbe autorităţile, şi aşa am perceput-o, aşa o percep, iar evenimentele actuale nu fac decât să o confirme", a adăugat el. Comisia Europeană nu a fost disponibilă imediat pentru a comenta, precizează Reuters.

Duda a adăugat că este deschis negocierilor şi propunerilor pentru diferite schimbări în sistemul de justiţie polonez, dar că el nu va permite nicio verificare a judecătorilor care au fost numiţi în timpul mandatului său.

Alegerile din 15 octombrie au pus capăt guvernării de opt ani a PiS şi un nou guvern condus de fostul preşedinte al Consiliului European Donald Tusk a promis că va recâştiga accesul la fondurile UE.

În decembrie, Comisia Europeană a declarat că va transfera 5 miliarde de euro către Varşovia din cele 60 de miliarde de euro care îi revin Poloniei în cadrul programului UE de stimulare a recuperării economice după pandemia de COVID-19.

Sâmbătă, ministrul polonez al fondurilor şi politicii regionale, Katarzyna Pelczynska-Nalecz, a declarat pentru televiziunea privată TVN24 că Polonia a îndeplinit condiţiile pentru a depune documentele esenţiale pentru accesul la fondurile structurale ale UE.  

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite