Polonia. Președintele Duda critică noul guvern: instaurează „anarhia”

0
Publicat:

Noul premier Donald Tusk pune în practică reforme ce pot fi considerate „anarhie”, a declarat joi preşedintele polonez Andrzej Duda pe fondul tensiunilor între şeful statului şi noul executiv, pro-european, de la Varşovia, relatează agenția de presă Reuters, citată de Agerpres.

Andrzej Duda FOTO EPA-EFE
Andrzej Duda FOTO EPA-EFE

Miercuri, guvernul condus de Donald Tusk a destituit conducerea media de stat, după ce în ajun Parlamentul polonez adoptase o rezoluţie prin care solicita reinstaurarea imparţialităţii serviciului public de media.

În ultimii opt ani, posturile publice de radio şi televiziune poloneze şi agenţia de presă PAP deveniseră presa de partid a guvernului PiS (Partidul Lege şi Justiţie), care a „realizat în mod evident sarcini de propagandă”, indica rezoluţia votată marţi de Legislativul de la Varşovia.

Duda, apropiat al fostului guvern condus de PiS, a declarat pentru postul privat Radio Zet că maniera bruscă în care au fost aplicate schimbările a încălcat Constituţia, ocolind procedurile parlamentare adecvate.

„Acestea sunt acţiuni complet ilegale. Este pur şi simplu anarhie”, a subliniat şeful statului polonez.

Reorganizarea posturilor publice de radio şi TV este una dintre priorităţile noului guvern polonez, notează Reuters.

Alegerile parlamentare desfășurate pe 15 octombrie în Polonia au fost câştigate de o alianţă tripartită condusă de Donald Tusk. Formaţiunea PiS, care s-a aflat la putere din 2015, se află acum în opoziţie, precizează sursa citată.

Organizaţiile internaţionale au criticat maniera în care presa de stat din Polonia au acoperit campania electorală.

Misiunea de observatori a OSCE a constatat că presa de stat din Polonia a „favorizat în mod clar PiS în relatările sale şi în acelaşi timp manifestat o ostilitate deschisă faţă de opoziţie”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite