Președintele Poloniei a numit un general comandant suprem al armatei în caz de război

0
Publicat:

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, l-a numit pe generalul Wieslaw Kukula să preia funcţia de comandant suprem al forţelor armate în caz de război, a anunţat vineri Biroul pentru securitate naţională.

Andrzej Duda a numit un general comandant suprem în caz de intrare a țării în război FOTO EPA EFE
Andrzej Duda a numit un general comandant suprem în caz de intrare a țării în război FOTO EPA EFE

Prin urmare, generalul Kukula, care a preluat recent postul de şef al Statului Major al armatei, va fi, în caz de conflict militar, însărcinat cu comanda tuturor armatelor şi unităţilor subordonate forţelor armate, poziţie pe care Constituţia poloneză i-o conferă preşedintelui ţării, dar îi lasă acestuia de asemenea opţiunea de a o delega.

Este însă prima dată când în Polonia şeful statului desemnează pe timp de pace un alt comandant suprem.

În vârstă de 51 de ani, generalul Kukula şi-a desfăşurat mare parte din cariera militară la conducerea Forţelor de Apărare Teritorială, un corp alcătuit din voluntari, ceea ce i-a atras unele critici cu privire la specializarea sa în posturi îndepărtate de comanda operativă.

El l-a înlocuit în postul de şef al Statului Major pe generalul Rajmund Andrzejczak, care a demisionat în urma unor presupuse dezacorduri cu ministrul apărării Mariusz Blaszczak.

Recenta ascensiune a generalului Kukula a stârnit critici din partea opoziţiei poloneze - aşteptată să preia puterea după alegerile legislative din 15 octombrie -, care consideră că el a fost promovat printr-o decizie politică.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite