Preşedintele Emmanuel Macron îşi exprimă sprijinul pentru Volodimir Zelenski înainte de summitul NATO

0
Publicat:

Emmanuel Macron şi-a exprimat sprijinul pentru Zelenski, marţi, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologului său ucrainean, care solicită angajamente clare din partea NATO la următorul summit al Alianţei din 11 şi 12 iulie, relatează AFP, citată de Agerpres.

Macron și Zelenski, în februarie 2023. FOTO AFP
Macron și Zelenski, în februarie 2023. FOTO AFP

„Preşedintele Republicii şi-a reiterat dorinţa ca summitul să obţină progrese în relaţiile dintre Ucraina şi NATO şi, de asemenea, să fie o oportunitate pentru aliaţi de a oferi Ucrainei un sprijin de durată în materie de securitate", se arată într-un comunicat al președinției franceze.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, cere elemente „concrete" din partea Alianţei cu privire la o perspectivă de aderare odată cu încheierea războiului declanşat de invazia rusă în ţara sa.

Aliaţii caută încă o linie comună cu privire la garanţiile de securitate pe care sunt gata să le acorde Kievului, precum şi cu privire la invitaţia adresată Ucrainei de a adera la NATO.

Alianța Nord-Atlantică doreşte să organizeze, la summitul de la Vilnius, prima reuniune a noului consiliu NATO-Ucraina cu Volodimir Zelenski, chiar dacă Ucraina nu va adera imediat la Alianţă.

Zelenski, îngrijorat de „provocări periculoase" din partea Moscovei  

Președintele francez a menţionat, de asemenea, „situaţia de la centrala nucleara Zaporijie", ocupată de „forţele ruse", în timp ce omologul său ucrainean este îngrijorat de "provocări periculoase" din partea Moscovei.

Cei doi şefi de stat au evaluat situaţia militară din Ucraina, precum şi ajutorul militar al Franţei, a precizat Elysée.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite