Europa se „sufocă” de la o avalanșă de falsuri rusești, avertizează oficialii europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oficialii din capitalele europene avertizează că sunt necesare o vigilență sporită și sancțiuni mai dure pentru platformele online pentru a contracara campaniile rusești de dezinformare care vizează subminarea sprijinului pentru Ucraina și interferarea în alegerile generale europene din iunie.

Rusia fake news FOTO Shutterstock

În condițiile în care partidele naționaliste pro-ruse obțin scoruri ridicate în Franța, Germania și în alte părți, Kremlinul este dornic să-și amplifice mesajele, în special subliniind că la doi ani după invazia pe scară largă a Moscovei, dorința Occidentului de a ajuta Kievul pare să scadă scrie Financial Times.

Vicepreședintele Comisiei Europene Vera Jurova, care se ocupă de combaterea dezinformării, a avertizat că alegerile pentru Parlamentul European din iunie vor fi lovite de o „avalanșă stiri false și dezinformare”, inclusiv videoclipuri false menite să submineze încrederea oamenilor în vot.

Ea a spus că sunt necesare „eforturi speciale” pentru a proteja votul UE de utilizarea sporită a noilor tehnologii și de potențiala „manipulare sub acoperire și interferență străină, în special din partea Kremlinului”.

CE va introduce reguli stricte

Săptămâna viitoare, se așteaptă ca Comisia Europeană să introducă reguli mai stricte privind dezinformarea online, care ar putea impune amenzi TikTok, X și altor platforme de socializare dacă nu reușesc să reprime deepfake-urile și alte știri false.

Serviciul diplomatic al UE a declarat că a detectat 750 de campanii de dezinformare în 2023. Raportul notează că influența străină este clasificată drept „amenințare la adresa securității”, în special în timpul alegerilor din acest an.

Franța a descoperit o rețea de 193 de site-uri web numită Portal Kombat

În februarie, Franța a descoperit o rețea de 193 de site-uri web numită Portal Kombat, care a fost creată de o companie înregistrată în Crimeea pentru a distribui știri pro-ruse în franceză, engleză, spaniolă și germană. Era un „sistem latent” care putea fi „activat rapid pentru a satura spațiul informațional” în timpul alegerilor.

Politicienii avertizează că până și informațiile adevărate pot fi folosite ca armă. Conversația interceptată a ofițerilor germani de rang înalt discutând despre trimiterea de rachete Taurus cu rază lungă de acțiune în Ucraina a fost făcută publică cu entuziasm de presa de stat rusă, arătând cât de agresiv poate fi Kremlinul.

Germania a descoperit 50.000 de roboți activi pe rețeaua de socializare X

În ianuarie, Ministerul german de Externe a declarat că a descoperit una dintre cele mai mari rețele de dezinformare desfășurate de Rusia: 50.000 de roboți activi pe rețeaua de socializare X care au pus sub semnul întrebării sprijinul Berlinului pentru Kiev. Potrivit reprezentanților Ministerului Afacerilor Externe, această campanie de răspândire a falsurilor a fost mult mai sofisticată decât precedentele.

Fluxul constant de minciuni își propune să insufle ideea că toate informațiile sunt nesigure și nedemne de încredere, făcându-ne suspicioși de orice. Falsurile slăbesc structura socială, otrăvesc democrația, pentru că numai adevărul face posibilă democrația”, a declarat șeful departamentului de politică externă a UE, Josep Borrell, în ianuarie.

Propagandiștii ruși au răspândit stri false conform cărora, în timpul unui atac rusesc cu rachete asupra Odesei din 15 martie, au fost uciși ofițeri ai Pentagonului și ai Ministerului German al Apărării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite