Premierul Portugaliei, Antonio Costa, și-a anunțat demisia în urma unui scandal de corupție

0
Publicat:

Afectat de un scandal de corupţie, premierul Portugaliei, socialistul Antonio Costa, şi-a anunţat marţi demisia, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Prim Ministrul Portugaliei
Antonio Costa, Foto EPA/EFE

"Funcţia de premier nu este compatibilă cu nicio suspiciune asupra integrităţii mele. În aceste condiţii, mi-am prezentat demisia preşedintelui Republicii", care acum va trebui să o accepte oficial, a declarat el pentru presă.

Ministerul Public a anunţat marţi că ministrul portughez al infrastructurii, Joao Galamba, a fost inculpat în cadrul unei anchete privind suspiciuni de corupţie în atribuirea concesiunilor de explorare a litiului şi producţiei de hidrogen, anchetă în care a fost menţionat şi numele premierului Antonio Costa.

În cadrul anchetei, "numele şi autoritatea premierului au fost, de asemenea, menţionate de suspecţi", se precizează într-un comunicat al Ministerului Public. Suspiciunile referitoare la Antonio Costa vor fi examinate în cadrul unei anchete separate, potrivit unor surse judiciare.

Printre acuze: deturnare de fonduri, trafic de influență și corupție 

Ancheta se referă în special la suspiciuni de "deturnare de fonduri, corupţie activă şi pasivă a unor titulari de funcţii politice şi trafic de influenţă", conform comunicatului.

Anchetatorii sunt interesaţi de concesiunea pentru "explorarea de mine de litiu" din nordul Portugaliei, "un proiect de producere de energie bazată pe hidrogen" şi "un proiect de construire a unui centru de date al companiei Start Camus" în Sines, la circa o sută de kilometri sud de Lisabona.

Comunicatul a fost publicat în urma percheziţiilor efectuate la mai multe ministere şi la cabinetul premierului.

Ţinând cont de elementele adunate de anchetatori, de "riscul de a fugi şi continuarea activităţii infracţionale", justiţia a emis "mandate de arestare" împotriva şefului de cabinet al premierului, a primarului din Sines şi a doi administratori ai Start Campus.

Preşedintele consiliului de administraţie al Agenţiei Portugheze pentru Protecţia Mediului (APA) a fost şi el inculpat.

APA a anunţat la începutul lunii septembrie că a dat undă verde, în anumite condiţii, unui al doilea proiect pentru exploatarea litiului, un metal folosit la fabricarea bateriilor şi esenţial pentru tranziţia energetică.

Portugalia, care deţine cele mai mari rezerve de litiu din Europa, este principalul producător, însă pentru moment producţia sa este folosită în întregime pentru ceramică şi sticlă. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite