Corupţia a accentuat criza în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transparency International a prezentat, ieri, situaţia din 2011 privind percepţia corupţiei la nivel mondial.

Documentul arată că în Europa criza datoriilor este adâncită de corupţie. Potrivit Transparency International, dificultăţile economice cu care se confruntă zona euro sunt în mare parte legate de incapacitatea puterilor publice de a combate corupţia şi evaziunea fiscală, care figurează între principalele cauze ale crizei. Raportul are o concluzie clară: mai sunt extrem de multe de făcut în cadrul luptei împotriva corupţiei.

Ţările din zona euro şi criza datoriilor

Preşedintele Transparency International, Huguette Labelle, a subliniat că „în acest an, am văzut corupţia pe bannerele protestatarilor, fie ei bogaţi sau săraci", avertizând că „liderii politici trebuie să ţină seama de cererile pentru o guvernare mai bună".

În ceea ce priveşte România, Transparency International a prezentat o imagine dezamagitoare a unei naţiuni împovărate de corupţie. Ţările din zona euro care suferă din cauza crizei datoriilor, parţial din cauza eşecului autorităţilor publice de a contracara luarea de mită şi evaziunea fiscală - care sunt factorii-cheie ai crizei datoriilor - se numără printre statele cu punctajele cele mai mici din Uniunea Europeană.

Raportul insistă pe situaţiile dezastruoase din Grecia şi Italia. Indicele de percepţie a corupţiei clasează România pe locul 75 din 183 de state analizate, cu un scor de 3,6 puncte din 10. Cu acest punctaj, România este din nou corigentă, ocupând locul 25 între cele 27 de state ale Uniunii Europene, fiind urmată doar de Grecia (3,4) şi de Bulgaria (3,3), ţări în care nemulţumirea cetăţenilor a degenerat în violenţe.

Dezamăgirile românilor

Raportul relevă faptul că românii sunt dezamăgiţi de lipsa de eficienţă a autorităţilor în a-i proteja de corupţie, fie că este abuz de resurse publice, luare de mită sau luarea unor decizii în mod secret, dar şi de lipsa de eficienţă în a descoperi şi a sancţiona corupţia existentă.„Considerăm că efortul conjugat al guvernanţilor şi al românilor poate să dea roade în lupta împotriva corupţiei", au arătat ieri oficialii Transparency International România.

Danemarca, cea mai puţin coruptă

Ultima poziţie a clasamentului (182) este ocupată, la egalitate, de Coreea de Nord şi Somalia, considerate ca fiind cele mai corupte ţări din lume. Statele cu un indice al corupţie foarte scăzut sunt Danemarca, Finlanda, Suedia şi Singapore, cu un indice de peste 9 puncte.

Grecia, grad mare de corupţie

Pe o scară de la zero (nivelul corupţiei percepute ca fiind cea mai puternică) la 10, Italia are un punctaj de 3,9, iar Grecia de 3,4. Astfel, Italia se clasează pe locul 69, iar Grecia pe poziţia 80. Franţa se clasează pe locul 25, iar Germania pe poziţia 14, în aceste două ţări punându-şi mulţi speranţa în rezolvarea problemelor din zona euro.

Situaţia din ţările „Primăverii Arabe"

Majoritatea ţărilor „Primăverii Arabe" îşi au locul în jumătatea inferioară a clasamentului, cu un punctaj mai mic de 4. Înainte de „Primăvara Arabă", un raport al Transparency International cu privire la regiune a avertizat că nepotismul, mita şi patronajul sunt atât de profund întipărite în viaţa de zi cu zi, încât legile anticorupţie aflate în vigoare au avut un impact foarte mic.

"În acest an, am văzut corupţia pe bannerele protestatarilor, fie ei bogaţi sau săraci. Liderii politici trebuie să ţină seama de cererile pentru o guvernare mai bună.''
Huguette Labelle preşedintele Transparency International

Top 10 cele mai corupte ţări din UE

1. Bulgaria
2. Grecia
3. România
4. Italia
5. Slovacia
6. Ungaria
7. Lituania
8. Polonia
9. Malta
10. Slovenia

info
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite