Premierul italian Giorgia Meloni îl dă în judecată pe solistul trupei Placebo. A numit-o „rasistă“ și „fascistă“

0
Publicat:

Premierul italian Giorgia Meloni îl dă în judecată pe solistul trupei Placebo, Brian Molko, pentru defăimare, după ce a numit-o public „rasistă” și „fascistă”, potrivit presei italiene. Molko a făcut aceste comentarii în timpul unui spectacol la festivalul Sonic Park din Stupinigi, lângă Torino.

Premierul italian a dat în judecată solistul trupei Placebo FOTO EPA EFE
Premierul italian a dat în judecată solistul trupei Placebo FOTO EPA EFE

În acest condiții, se solicită revizuirea legilor defăimării în Italia, după o acțiune în justiție intentată împotriva lui Brian Molko, relatează The Guardian.

Molko şi-a lansat discursul plin de insulte de pe scena festivalului Sonic Park, în luna iulie 2023.

Giorgia Meloni fascistă, rasistă”, a părut el să strige în italiană în imaginile postate pe rețelele de socializare de fanii care au participat la concert.

O săptămână mai târziu, procurorii au deschis o anchetă împotriva lui Molko pentru insulte aduse instituțiilor statului.

Tot mai multe procese de calomnie

Italia are una dintre cele mai mari rate de procese de calomnie împotriva mass-media din Europa, potrivit asociațiilor de jurnalişti.

Meloni este liderul partidului de extremă dreapta Fraţii Italiei şi conduce cel mai de dreapta guvern al Italiei de după al Doilea Război Mondial. Ea a intentat procese pentru defăimare în trecut. Anul trecut, ea a iniţiat acţiuni în justiţie pentru defăimare penală agravată împotriva editorilor ziarului Domani.

Roberto Saviano, autorul cărții Gomorrah, se confruntă cu un proces pentru comentariile pe care le-a făcut despre Meloni cu privire la poziția ei despre imigrație. Ea l-a dat în judecată pentru defăimare, iar un judecător din Roma a decis că scriitorul ar trebui judecat. Dacă va fi găsit vinovat, Saviano riscă până la trei ani de închisoare.

Conform Codului Penal al Italiei, oricine „defăimează public Republica”, care include guvernul, parlamentul, instanțele și armata, riscă o amendă de la 1.000 la 5.000 de euro.

Institutul Internațional de Presă s-a alăturat partenerilor săi Media Freedom Rapid Response pentru a solicita din nou parlamentului italian să întreprindă o revizuire a legilor italiene privind defăimarea, pentru alinierea la standarde internaționale privind libertatea de exprimare.

Un ministru italian provoacă indignare vorbind despre „înlocuire etnică”

 În aprilie 2023, ministrul italian al agriculturii, Francesco Lollobrigida, unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai premierului Giorgia Meloni, a provocat indignare când a avertizat împotriva „înlocuirii etnice” a italienilor de către migranţi, scrie AFP.  

„Nu ne putem resemna cu ideea unei înlocuiri etnice: italienii au mai puţini copii, aşa că să-i înlocuim cu alţii. Nu aceasta este calea de urmat”, a declarat Francesco Lollobrigida, membru al partidului de extrema dreapta Fratelli d'Italia condus de Giorgia Meloni şi cumnat al acesteia.

Partidul Fratelli d'Italia a câştigat alegerile din 2022 cu promisiunea de a relansa rata scăzută a natalităţii din Italia şi de a reduce sosirea migranţilor prin Marea Mediterană

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite