Italia. Guvernul Meloni intenționează să criminalizeze recurgerea la mame surogat în străinătate

0
Publicat:

Partidele de dreapta din Guvernul italian au propus criminalizarea maternității de substituție în străinătate, în scopul de a descuraja turismul procreativ. Proiectul de lege a fost prezentat luni de deputata Carolina Varchi, membră a formațiunii politice „Frații Italiei”, relatează Euractiv.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Practica mamelor de împrumut este deja interzisă în Italia, dar partidul premierului Giorgia Meloni vrea extinderea legii în așa fel încât să pedepsească recurgerea italienilor la turismul procreativ în țările care permit acest lucru.

Partidele de dreapta din Parlamentul italian sunt în favoarea acestei propuneri, în timp ce stânga este divizată. Deși consideră proiectul de lege ca fiind incorect din punct de vedere juridic, totuși mai mulți deputați de stânga se opun gestației pentru altul.

În particular, deputații sunt divizați asupra contra-propunerii asociației Luca Coscioni pentru o „gestație pentru altul din solidaritate”, depusă în Camera Deputaților de către Riccardo Magi, liderul Più Europa, și în Senat de către Ivan Scalfarotto, membru al Italia Viva.

„Gestația pentru altul din solidaritate” prevede posibilitatea ca o femeie să poarte o sarcină fără a fi recompensată. Potrivit acestei contra-propuneri, femeia dispusă să nască pentru altcineva trebuie să aibă sub 40 de ani, să fie mamă, să dispună de un venit și să treacă cu brio o serie de teste medicale și psihologice.

„Proiectul de lege privind gestația pentru altul din solidaritate condamnă ferm orice formă de exploatare și comercializare, plasând în centru drepturile tuturor persoanelor vizate, garantând accesul la această tehnică de fecundare asistată tuturor celor care au nevoie de ea, cu protecția absolută a persoanelor născute în Italia sau în străinătate”, se poate citi într-o notă.

Riccardo Magi și colegul său Benedetto della Vedova (Più Europa) au organizat un protest în Parlamentul italian înainte de începerea dezbaterii, afișând o pancartă „Părinți, nu criminali”.

Potrivit avocatei Filomena Gallo, de la asociația Luca Coscioni, legea propusă de Guvernul Meloni nu are viitor.

„Simplu fapt că gestația pentru altul este legală și reglementată în alte țări nu ne permite calificarea ei drept o crimă universală”, explică Gallo, citată de Euractiv.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite