Poliţia suedeză autorizează o manifestaţie la care va fi ars un Coran în faţa unei moschei

0
Publicat:

 Poliţia din Stockholm a autorizat un protest în cadrul căruia urmează să fie ars un Coran, în faţa unei moschei din capitala Suediei, informează miercuri dpa, care a verificat autorizaţia.

Violenţe la Malmo în Suedia după arderea unui Coran FOTO EPA-EFE
Violenţe la Malmo în Suedia după arderea unui Coran FOTO EPA-EFE

La demonstraţie urmează să participe doar două persoane, arată forţele de ordine, scrie Agerpres.

Autorizarea a fost cerută pentru miercuri după-amiaza, locul ales fiind o piaţă din faţa unei moschei din centrul oraşului.

Cel care a solicitat permisiunea poliţiei intenţionează să rupă în bucăţi şi să ardă un exemplar din Coran, cartea sfântă a islamului.

Ar fi prima dată când un astfel de gest este făcut în public, după ce justiţia suedeză a decis că poliţia nu are dreptul să refuze autorizarea protestelor la care se dă foc Coranului. În februarie, poliţia a respins o astfel de cerere din motive de securitate.

Manifestaţiile islamofobe au provocat în ultimele luni tensiuni între Suedia - care a solicitat aderarea la NATO - şi Turcia, care a blocat până acum acest demers, alături de Ungaria. Extinderea alianţei se poate face numai cu acordul unanim al statelor membre.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat de mai multe ori Suedia că nu acţionează împotriva "organizaţiilor teroriste" - termen prin care pare să se refere în special la grupările politice ale kurzilor originari din Turcia.

Unele din aceste grupări, cum ar fi Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat oficial o formaţiune teroristă de Turcia, SUA şi UE, acţionează în exil, inclusiv pe teritoriul suedez.

Suedia a înăsprit recent legislaţia antiteroristă, iar Curtea Supremă de la Stockholm a aprobat pentru prima dată extrădarea în Turcia a unui presupus membru al PKK.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite