Cine a orchestrat arderea Coranului la Stockholm și cât a costat sabotarea procesului de aderare la NATO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arderea Coranului în faţa ambasadei Turciei la Stockholm ar fi fost pusă la cale de un fost colaborator al unui canal TV de propagandă rusă. Acțiunea i-a înfuriat pe musulmanii din mai multe state care au organizat proteste și au ars steaguri suedeze, dar și pe președintele turc Recep Tayip Erdogan, care a spus că Suedia nu ar trebui să se aștepte la sprijinul Turciei pentru aderarea sa la NATO după această provocare, relatează publicația EurActiv.

După arderea coranului, protestatari musulmani au ars steaguri ale Suediei și Olandei Foto: Colaj
După arderea coranului, protestatari musulmani au ars steaguri ale Suediei și Olandei Foto: Colaj

Acțiunea de ardere a Coranului din Stockholm sâmbăta trecută a fost plătită de Chang Frick, jurnalist și fost colaborator la Russia Today, care este proprietarul unui site web de extremă dreaptă și prezentator al canalului de televiziune de extremă dreapta Suedia Democrats Riks.

Publicația suedeză SVT a raportat că Frick a cerut unui site naționalist „să-l pună în legătură cu cineva care ar putea arde Coranul”. Acesta a plătit apoi 320 de coroane suedeze (28,70 Euro) pentru permisul oficial de organizare a demonstrației care a avut loc la Stockholm, lângă ambasada Turciei. 

Actul, realizat de extremistul Rasmus Paludan, un avocat danez, care are şi naţionalitate suedeză, a recunoscut că a avut ideea (şi banii) de la Chang Frick, notează Mediafax.

De asemenea, Frick a recunoscut că a plătit cheltuielile pentru autorizarea de a organiza demonstraţia:

„Dacă am reuşit să sabotez procesul de aderare la NATO plătind o taxă administrativă de 320 de coroane (circa 32 de euro), atunci nu ştii dacă problema sunt eu sau dacă este vorba despre procesul de aderare la NATO de la început”, a spus el, adăugând, provocator, „la urma urmei, nu i-am spus să ardă Coranul, ci mai degrabă un anumit steag. Am vrut ca acţiunea să fie împotriva Turciei, nimic altceva”.

Frick este cunoscut a fi un admirator al lui Vladimir Putin, ale cărui calendare şi tricouri le colecţionează, fiind un susţinător al cauzei Moscovei, ostilă extinderii NATO. 

Rusia s-a distanțat, condamnând mișcarea.

Acțiunea a fost realizată cu cunoștințele autorităților suedeze de aplicare a legii, ascunzându-se în spatele „libertății de exprimare””, a spus un oficial rus.

Însă, potrivit Euraktiv negarea plauzibilă a fost marca comercială a multor acțiuni hibride rusești din întreaga lume, notând că „Rusia are toate motivele pentru a împiedica Suedia să adere la NATO și un interes personal să alimenteze sentimentele anti-occidentale”.

Arderea Coranului la Stockholm este în mod clar opera serviciilor speciale ruse” – a spus Oleksandr Danyliuk, consilier al Ministerului Apărării ucrainean – „astfel de acţiuni nu ar trebui să rămână fără răspuns”.

Proteste în țări predominant musulmane 

Guverne şi organizaţii arabe şi islamice au condamnat acțiunea, iar autorizarea mitingului a provocat un incident diplomatic cu Turcia, care a denunţat "un delict de ură" care demonstrează "rasismul" şi "xenofobia" Europei şi a anulat vizita unui ministru suedez prevăzută pentru săptămâna viitoare, ceea ce complică şi mai mult discuţiile în privinţa aderării Suediei la alianţa nord-atlantică, blocată de Ankara.

Iar vineri, milioane de musulmani din întreaga lume înfuriați de acțiunea de profanare a cărții sfinte a islamului a au declanșat mai multe proteste în mai multe țări predominant musulmane precum Pakistan, Irak și Liban, conform AP.

În capitala Pakistanului, Islamabad, ofițerii de poliție au oprit niște demonstranți care încercau să mărșăluiască spre Ambasada Suediei.

În Beirut, aproximativ 200 de protestatari furioși au ars steagurile Suediei și Olandei în fața moscheii cu cupolă albastră Mohammed Al-Amin din Piața Martirilor din Beirut.

Protestele s-au încheiat cu dispersarea pașnică a oamenilor.

Oficialii suedezi au subliniat că libertatea de exprimare este garantată de Constituția Suediei și oferă oamenilor drepturi extinse de a-și exprima opiniile în mod public, deși incitarea la violență sau discursul instigator la ură nu este permisă. Demonstranții trebuie să solicite la poliție un permis pentru o adunare publică. Poliția poate refuza astfel de permise numai din motive excepționale, cum ar fi riscurile pentru siguranța publică.

Puternicul cleric șiit din Irak, Muqtada al-Sadr, a întrebat vineri dacă libertatea de exprimare înseamnă ofensarea convingerilor altora. Clericul a adăugat că arderea Coranului „va aduce mânie divină”. Sute de susținători ai săi s-au adunat în fața unei moschei din Bagdad fluturând copii ale Coranului.

Statele Unite au apreciat luni drept "respingător" actul unui militant suedez de extremă-dreapta care a ars un exemplar din Coran în faţa ambasadei Turciei la Stockholm, numind-o o încercare "deliberată" de a obstrucţiona discuţiile privind extinderea NATO la ţara nordică şi vecina ei Finlanda.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite