Parlamentul din Danemarca adoptă o lege împotriva incendierii Coranului

0
Publicat:

  Parlamentul danez a adoptat joi o lege care incriminează 'tratamentele nepotrivite' împotriva unor texte cu semnificaţie religioasă importantă, interzicând de facto incendierea Coranului, după profanări ale cărţii sfinte a islamului care au provocat tensiuni în mai multe ţări musulmane în timpul verii, transmit AFP şi Reuters.

FOTO: Profimedia
FOTO: Profimedia

La finalul unei dezbateri de aproape patru ore, textul a fost aprobat în a treia lectură cu votul a 94 din cei 179 de deputaţi, potrivit Agerpres. 

Concret, de acum încolo vor fi interzise incendierea, murdărirea sau lovirea cu piciorul în public a textelor religioase sau în scopul de a difuza pe scară largă imagini cu aceste profanări. Vor fi interzise, de asemenea, ruperea, tăierea sau aplicarea de lovituri cu cuţitul.

Oricine va încălca legea riscă amendă sau o pedeapsă de doi ani de închisoare.

„storia ne va judeca aspru pentru aceasta, şi pe bună dreptate. Totul se reduce la dacă o restricţie asupra libertăţii de expresie este stabilită de noi sau dacă este dictată din afară”, a declarat Inger Stojberg, lidera partidului anti-imigraţie Democraţii Danezi, care s-a opus interdicţiei.

Guvernul centrist de coaliţie a argumentat că noile reguli vor avea doar un impact marginal asupra libertăţii de expresie şi că rămâne legală criticarea religiei în alte moduri.

Potrivit guvernului danez - care nu a avut niciun reprezentant la dezbaterea parlamentară -, este vorba în primul rând de a proteja interesele şi securitatea naţionale.

Suedia, la rândul său, examinează căi prin care să limiteze profanările Coranului, dar merge pe o cale diferită de ţara vecină. Potrivit ministrului justiţiei, guvernul analizează dacă este nevoie de modificarea legii pentru a permite poliţiei să respingă cererile de organizare a unor proteste care ar include arderea Coranului.  

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite