Danemarca ar urma să interzică profanarea Coranului și a simbolurilor religioase. Care vor fi pedepsele

0
Publicat:

Guvernul de la Copenhaga a pregătit, vineri, un nou proiect de lege ce are în vedere pedepsirea profanării simbolurilor religioase. Propunerea vine în contextul tulburărilor în mai multe ţări musulmane, provocate de arderea Coranului, informează AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Profanarea Coranului ar urma să fie interzisă prin lege, în Danemarca FOTO Profimedia
Profanarea Coranului ar urma să fie interzisă prin lege, în Danemarca FOTO Profimedia

Profanarea cărţii sfinte a islamului pe teritoriul Danemarcei a stârnit revoltă în statele musulmane.

Dacă va fi aprobată, noua lege ar urma să interzică „tratamentul necorespunzător al obiectelor cu semnificaţie religioasă importantă pentru o comunitate religioasă”, potrivit unei declarații a ministrului danez al Justiţiei, Peter Hummelgaard, într-un briefing de presă.

El a adăugat că se referă, în special la acțiuni precum arderea sau călcarea în picioare a unor astfel de obiecte în locuri publice.

Act fundamental dispreţuitor şi dezagreabil, faptul de a arde un Coran dăunează Danemarcei şi intereselor daneze, a declarat ministrul justiţiei.

Noul text urmează să fie inclus în capitolul 12 din Codul Penal, care se referă la securitatea naţională.

Aceasta este esenţa şi motivaţia a ceea ce facem. Nu putem continua să stăm cu mâinile în sân în timp ce câţiva indivizi fac tot ce pot pentru a provoca reacţii violente, a mai declarat Hummelgaard.

Pedepse de până la doi ani de închisoare

Noua lege are în vedere și profanării Bibliei, Torei sau simbolurilor religioase, cum ar fi crucifixul.

Sancțiunile pentru cei care comit astfel de infracţiuni vor fi de la amendă, până la doi ani de închisoare, în funcție de gravitatea faptei.

Danemarca şi Suedia au avut parte o serie de proteste în ultimele săptămâni, când exemplare ale Coranului au fost arse sau deteriorate. Țările musulmane au cerut guvernelor nordice să ia măsuri în această privință. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite