Papa Francisc schimbă Constituția Vaticanului. Care vor fi modificările aduse

0
Publicat:

Sfântul Scaun a anunțat, sâmbătă, că Papa Francisc va face schimbări importante în ceea ce privește Constituția Vaticanului. Noua variantă are menirea de a adapta legislaţia acestui stat, în așa fel încât să corespundă nevoilor prezentului.

Papa Francisc vrea modificarea Constituției Vaticanului FOTO EPA-EFE
Papa Francisc vrea modificarea Constituției Vaticanului FOTO EPA-EFE

Papa Francisc a prezentat noua Constituţie a oraşului Vatican, care are menirea de a adapta legislaţia acestui stat „pentru a răspunde la nevoile din timpurile noastre” şi de a înlocui actuala lege fundamentală locală, emisă în 2000 de papa Ioan Paul al II-lea, informează DPA.

Sfântul Scaun a făcut, sâmbătă, anunţul despre noua Constituţie a Vaticanului.

Care vor fi cele mai importante schimbări

Printre cele mai importante schimbări care au fost aduse se află modificarea Comisiei Pontificale, care exercită puterea legislativă în oraşul Vatican.

Graţie acestei modificări, pentru prima dată, femei şi bărbaţi din afara clerului vor putea să facă parte din comisie, un organism care a fost alcătuit până acum de-a lungul istoriei doar din cardinali.

De asemenea, noua Constituţie creează reguli mai stricte şi mai detaliate despre aprobarea bugetului Vaticanului. Comisia Pontificală va alcătui un plan financiar pe trei ani, care va fi trimis direct spre aprobare Suveranului Pontif.

Bugetul trebuie să se bazeze pe principiile clarităţii, transparenţei şi corectitudinii.

Noua Constituţie confirmă specificitatea unică şi autonomia sistemului juridic al Vaticanului, care diferă de cel al Curiei Romane, a raportat portalul oficial de ştiri Vatican News.

Noua Lege Fundamentală preia şi completează actualizările aduse la reglementările şi acordurile instituţionale care au fost deja emise. Ea urmează să intre în vigoare pe 7 iulie.

Micul oraş Vatican este un stat independent condus de papă şi care se află în interiorul Romei, capitala Italiei. Statutul său actual este guvernat prin Tratatul de la Lateran, semnat în 1929 de Italia şi Biserica Romano-Catolică.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite