Olanda vrea mai puțini studenți străini. Ce măsuri vor adopta universitățile

0
Publicat:

Universitățile din Olanda vor să ia măsuri pentru a reduce numărul studenților străini. Îmbunătățirea cunoștințelor în limba olandeză și creșterea numărului de diplome în această limbă se numără printre obiectivele proiectului. 

Olandezii vor mai puțini studenți străini - Foto Shutterstock
Olandezii vor mai puțini studenți străini - Foto Shutterstock

Paisprezece universități din Olanda vor să limiteze numărul studenților străini, iar printre domeniile vizate se numără economia și psihologia, potrivit Edupedu. 

Și tinerii români care vor să studieze în străinătate aleg această țară. Conform sursei citate, în 2022 în Olanda învățau peste 5.600 de români. 

Un proiect de lege pentru învățământul superior le forțează pe universități să administreze mai bine numărul studenților străini, chiar dacă la sfârșitul anului trecut, acestea considerau propunerea „ridicolă”. Directorii instituțiilor de învățământ olandeze au alcătuit un plan alternativ pentru a reduce numărul de străini, care „în unele locuri duc la blocaje”, potrivit presei din Olanda. 

Cursurile din programele de licență vor conține cel puțin o parte de predare în olandeză, iar unele vor fi predate complet în această limbă. De altfel, universitățile nu  vor mai dezvolta programe noi de licență în limba engleză, deocamdată. Totodată, de la târgurile internaționale vor fi recrutați doar studenții străini care vor opta pentru programele de licență pentru care există deficit pe piața forței de muncă, iar anul pregătitor pentru tinerii străini care vin să studieze în Olanda va fi anulat. Acestea sunt măsurile elaborate de Asociația de învățământ superior Universiteiten van Nederland, care își propune să crească numărul de diplome în limba olandeză și să-l reducă pe cel al diplomelor în limba engleză. 

Jouke de Vries, președintele interimar, a declarat într-un comunicat de presă: „Internaționalizarea este foarte importantă pentru universitățile olandeze și pentru societate, dar provoacă și blocaje și fricțiuni. Tocmai pentru a menține beneficiile internaționalizării, dorim să lucrăm serios la rezolvarea acestor blocaje.”, conform Dutch News

Un obiectiv este și îmbunătățirea cunoștințelor de limbă olandeză în rândul studenților și a personalului din Universități. 

Nu s-a luat încă o decizie în legătură cu acest plan al universităților, iar dacă va fi aprobat va intra în vigoare nu mai devreme de 2025-2026, potrivit Euronews. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite