Elevii care ar putea primi mai devreme diploma de BAC

0
Publicat:

Un document trimis inspectoratelor școlare de Ministerul Educației arată că diplomele de Bacalaureat 2024 pot fi eliberate înainte de afișarea rezultatelor finale, în cazul în care candidații nu depun contestații. 

Cine poate primi mai repede diploma de BAC - Foto Arhiva
Cine poate primi mai repede diploma de BAC - Foto Arhiva

Diplomele de BAC ale elevilor care au promovat examenul și nu au contestat notele pot fi eliberate înaintea de afișarea rezultatelor finale, dar numai după finalizarea perioadei pentru depunerea contestațiilor, potrivit unui document semnat de Kallos Zoltan, secretar de stat în Ministerul Educației și președintele Comisiei Naționale de Bacalaureat, relatează Edupedu. 

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat se desfășoară anul acesta între 1 și 5 iulie, în timp ce în perioada 17-27 iunie are loc evaluarea competențelor, conform calendarului oficial. Elevii pot depune contestații pe 8 iulie 2024, după afișarea rezultatelor la probele scrise. Între 9 și 11 iulie, contestațiile vor fi rezolvate. Afișarea rezultatelor finale are loc pe 12 iulie 2024. 

„Diplomele de bacalaureat pot fi eliberate, la cerere, candidaților care au promovat examenul de bacalaureat în sesiunea specială mai 2024, sesiunea iunie-iulie 2024, respectiv sesiunea august 2024 şi nu au depus contestație, înainte de afişarea rezultatelor finale, dar numai după finalizarea perioadei pentru depunerea contestaţiilor”, se arată în documentul Ministerului Educației, potrivit sursei citate.  

Oficialii de la minister îndeamnă ca diplomele să fie eliberate cu prioritate pentru absolvenții a căror înscriere la facultate este condiționată de prezentarea diplomei de BAC: „Recomandăm eliberarea, cu prioritate, a diplomei de bacalaureat candidaților a căror înscriere la instituții de învăţământ superior în perioada imediat următoare finalizării examenului de bacalaureat este condiționată de prezentarea acesteia.”, arată documentul. 

Ca un elev să promoveze examenul de Bacalaureat trebuie să fi susținut probele scrise și să obțină cel puțin nota cinci la fiecare dintre ele, să aibă media generală a celor trei probe scrise minim șase și să-și fi echivalat sau să fi susținut  toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. 

Calendar BAC 2024 – Sesiunea Iunie-Iulie 

3 – 7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen 

7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a 

17 – 19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A 

19 – 20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B 

19 – 21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D 

25 – 27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C 

1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă 

2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă 

4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă 

5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă 

8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00) și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00 

9 – 11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor 

12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale 

Educație



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite