O profesoară din Cehia le-a spus elevilor săi că nu este „niciun război” în Ucraina. Ce pedeapsă riscă

0
Publicat:

Martina Bednarova, o fostă profesoară de limbă cehă, a fost trimisă în judecată, fiindcă a încercat să motiveze crimele de război săvârșite de Rusia în Ucraina și a apărat în fața elevilor săi agresiunea rusă, relatează Aktualne.

Elevi
Martina Bednarova riscă o pedeapsă de la 6 luni la 3 ani de închisoare. Foto: Arhivă

La 5 aprilie 2022, în timpul orei de limba cehă elevii clasei a VIII-a din cadrul Școlii Generale Na Dlouhé Lan din Praga și-au înregistrat profesoara în timp ce îi asigura că nu este „niciun război” în Ucraina și că „armata ucraineană era cea care extermina locuitorii vorbitori de limbă rusă din Donbas”. 

O fac constant din 2014, detașamentele naziste ucrainene au spart case și au ars oamenii de vii”, a mai adăugat cadrul didactic.  

În plus, femeia le-a transmis școlarilor că „războiul nu a afectat deloc Kievul”, fiindcă „există fotografii noi din oraș si nu se întâmplă nimic acolo”. Însă, elevii au fost de altă părere, spunând că au văzut la TV imagini cu locuințe distruse de flăcări.  

Mai mult decât atât, cadrul didactic a continuat, întrebându-i pe elevi dacă acele imagini au fost prezentate la știrile cehe. Apoi, le-a sugerat să se informeze din „surse alternative”, fiindcă televiziunea este părtinitoare. 

„ČT 1 aparține unui grup de mass-media care este legat de miliardarul Soroș”, a mai spus Bednarova. „Acei ruși au fost uciși în Donețk și Luhansk, lichidați doar pentru că erau ruși. Și au fost, de fapt, lichidați de grupurile naziste de ucraineni. Oamenii au fost jupuiți de vii în casele lor, copiii au fost uciși. Putin a atras constant atenția asupra acestui lucru”, a mai adăugat cadrul didactic. 

Portalul Seznam Zpravy a intrat în posesia înregistrării. După ce aceasta a fost făcută publică, Bednarova a fost suspendată, iar în luna mai a anului 2022 a fost concediată. 

„Suntem foarte bucuroși că s-a făcut înregistrarea, pentru că altfel nu am fi avut șansa să aflăm sub nicio formă ce s-a întâmplat exact în acea clasă”, a declarat directoarea instituției de învățământ, Renata Riedlová. 

Ulterior, profesoara a intentat un proces împotriva instituției de învățământ. În luna februarie, instanța a hotărât că școala a acționat corect.

Și-a încălcat îndatoririle de cadru didactic, deoarece declarațiile pe care le-a făcut au fost complet nepotrivite cu principiile educației. Instanța consideră concedierea pe deplin justificată", a afirmat judecătoarea Lada Horáková. 

În continuare, în luna martie, Martina Bednarova a fost pusă sub acuzare, iar rechizitoriul a fost depus la 26 aprilie. Cazul va fi judecat de Tribunalul Districtual din Praga 6. 

În cazul în care va fi găsită vinovată, femeia riscă o pedeapsă de la 6 luni la 3 ani de închisoare. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite