Ce măsură a decis Putin pentru ucrainenii care nu vor accepta să devină cetățeni ruși până în iulie 2024

0
Publicat:

Locuitorii din cele patru regiuni ucrainene anexate de Rusia în toamna anului trecut urmează să fie expulzați dacă nu vor accepta să devină cetățeni ruși.

Mariupol, un oraș distrus de armata rusă FOTO Profimedia
Mariupol, un oraș distrus de armata rusă FOTO Profimedia

Potrivit unui decret promulgat joi de Vladimir Putin, locuitorii din regiunile Donețk, Herson, Lugansk și Zaporojie care nu vor jura credință Rusiei până la 1 iulie 2024 vor fi considerați străini și expulzați de pe pământul lor.

Însă nu se știe câți oameni mai trăiesc aceste regiuni anexate de Rusia în razele lor administrative deși armata rusă le controlează doar parțial.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat în repetate rânduri că nu va exista pace atâta timp cât va ocupa teritorii din țara sa, notează EFE, potrivit Agerpres.

Totodată, conducerea de la Kiev semnalează în mod constant faptul că ucrainenii din teritoriile anexate sunt presați de Moscova să devină cetățeni ruși.

În plus, Moscova recurge la deportări, în special de copii ucraineni, fapt pentru care Vladimir Putin este vizat de un mandat de arestare emis de Tribunalul de la Haga.

Consiliul Europei a apreciat joi că transferurile forţate de copii ucraineni spre Rusia echivalează cu un „genocid”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite