Copil de doi ani, ucis de o rachetă rusească: Moscova susține că a țintit unități de rezervă ale armatei ucrainene

0
Publicat:

Bilanțul victimelor atacurilor cu rachete efectuate de Rusia împotriva Ucrainei în noaptea de joi spre vineri a fost revizuit în creștere la 19 morți, printre care și patru copii, unul dintre ei de doar doi ani. Alți 21 de civili au fost răniți. De la Moscova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării susține că raidul a vizat unități de rezervă ale armatei ucrainene, iar „obiectivul a fost atins”.

Operațiune de salvare în orașul Uman FOTO EPA-EFE
Operațiune de salvare în orașul Uman FOTO EPA-EFE

„În cursul nopţii, Forţele Aeriene Ruse au efectuat un raid cu rachete folosind arme de înaltă precizie cu rază lungă de acţiune care au ţintit bazele de desfăşurare temporară a unităţilor de rezervă ale armatei ucrainene”, a a declarat într-un briefing de presă purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov.

„Obiectivul raidului a fost atins. Toate obiectivele desemnate au fost lovite. Înaintarea rezervelor inamicului spre zona de luptă a fost zădărnicită”, a adăugat oficialul militar rus, citat de Reuters.

Versiunea Moscovei este contrazisă de armata ucraineană, care a anunțat mai devreme că Rusia a lansat 23 de rachete X-101/X-555 şi două drone, iar 21 dintre aceste rachete au fost doborâte. Rachetele au fost lansate în jurul orei 04.00 de pe bombardiere strategice Tu-95 din zona Mării Caspice.

Unsprezece dintre cele 23 rachete de croazieră ruseşti şi două drone au fost doborâte în apropierea Kievului, fără a produce victime sau distrugeri notabile, a precizat administrația militară a capitalei Ucrainei.

În schimb, victime au fost raportate în două orașe din centrul Ucrainei, la Uman - 17 morți, dintre care trei copii și 18 răniți - și Dnipro - doi morți, un copil de doi ani și o femeie de 31 de ani - și trei răniți. Operațiunile de salvare continuă în cele două orașe, unde rachetele „de înaltă precizie” ale armatei ruse au lovit un bloc de apartamente și case.

De la explozia, din octombrie anul trecut, de pe podul de peste strâmtoarea Kerci, pe care Moscova o atribuie serviciilor secrete ucrainene, armata rusă efectuează cu regularitate raiduri cu rachete şi drone împotriva infrastructurii energetice și civilor din Ucraina.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat ultimul atac masiv cu rachete efectuat de ruși. „Fiecare atac, fiecare act pervers împotriva ţării noastre şi împotriva poporului nostru apropie statul terorist (Rusia, n. red.) de eşec şi de pedeapsă”, a afirmat Zelenski pe canalul său de Telegram.

„Teroarea rusă trebuie să obţină o ripostă justă din partea Ucrainei şi a lumii. Şi se va întâmpla”, a promis șeful statului ucrainean.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite