O companie turcă vrea să trimită centrale electrice plutitoare în Ucraina, pentru a depăși criza energetică cauzată de atacurile rusești

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O companie turcă susține că negociază să trimită centrale electrice plutitoare (powership) în Ucraina pentru a furniza energie electrică țării asediate, în timp ce Rusia intensifică atacurile asupra infrastructurii civile, relatează Asia Nikkei.

Compania vrea să amplaseze 3 centrale electrice plutitoare aproape de Odesa Foto: Karpowership
Compania vrea să amplaseze 3 centrale electrice plutitoare aproape de Odesa Foto: Karpowership

Karpowership, care deţine cea mai mare flotă de astfel de nave din lume, ar putea trimite nave aproape de Odesa, cel mai mare port al Ucrainei, a declarat pentru Nikkei un director senior al companiei.

Discutăm cu administrația de la Odesa și cu compania de energie electrică a Ucrainei Ukrenergo pentru a pune pentru a amplasa trei centrale electrice plutitoare cu o producție totală de 300 megawați, aproape de Odesa,”, a declarat directorul de operaţiuni comerciale de la Karpowership, Zeynep Harezi.

Ea a spus că odată ce se ajunge la acorduri privind aspectele tehnice și comerciale, „trebuie să ne dăm seama de parametrii legați de securitate, atât în ceea ce privește echipele noastre de operare și întreținere, cât și activele noastre. Dacă putem securiza acești parametri, am dori să continuăm cu proiectul”.

Harezi a sugerat că un acord ar putea avea nevoie de sprijinul ONU.

„Cred că vom avea nevoie de undă verde la nivelul Națiunilor Unite pentru a realiza acest lucru, cu același tip de scutiri pe care le are acordul cu cereale”, referindu-se la acordul intermediat de ONU și Turcia care a permis Ucrainei să exporte cereale pe mare din Odesa fără amestecul Rusiei.

În funcție de nevoie și de aprobări, am putea face acest lucru anul acesta”, a spus Harezi. „Navele sunt gata și puse în funcțiune. Le putem disloca în cel puțin trei săptămâni”. Cei 300 MW pe care i-ar putea furniza cele trei nave ar alimenta până la 1 milion de case la putere maximă.

Temerile au crescut în Ucraina cu privire la sursele de energie pe măsură ce se apropie iarna și temperaturile scad. Uniunea Europeană este, de asemenea, în discuții despre cum să furnizeze mai multe echipamente electrice țării.

Ukrenergo nu a putut fi contactată pentru comentarii. O sursă ucraineană familiarizată cu discuțiile a declarat că acestea sunt într-o etapă de negocieri comerciale.

Volodimir Kudritskii, directorul executiv al Ukrenergo, a declarat într-un briefing săptămâna trecută că infrastructura energetică a Ucrainei a suferit distrugeri „colosale” în atacurile rusești cu rachete, adăugând că practic nicio centrală termică sau hidroelectrică nu rămas neatinsă

"În Ucraina există un deficit de generare de energie. Nu putem genera cantitatea de energie pe care o pot folosi consumatorii", a spus Kudrytskyi.

Participarea Turciei la reconstrucția Ucrainei și acordarea de ajutor umanitar au fost subliniate pentru a depăși consecințele crizei energetice cauzate de atacurile rusești”, a scris, luni, pe Twitter ambasada Ucrainei la Ankara.

Karpowership este compania emblematică a Holdingului Karadeniz din Turcia. Are 36 de nave, cu centrale care pot genera electricitate folosind fie păcură, fie gaz natural. Acestea pot fi conectate la rețelele electrice locale în mai puțin de 30 de zile, potrivit lui Harezi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite