NATO își mută atenția asupra furnizării sistemelor de apărare aeriană Ucrainei după atacurile cu rachete ale Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuțiile membrilor NATO și ale aliaților săi care se reunesc miercuri la Bruxelles se vor concentra probabil asupra furnizării unor sisteme suplimentare de apărare aeriană Ucrainei, a declarat marți presei ambasadoarea SUA la NATO.

Rusia a reluat atacurile cu rachete de la Kiev FOTO Twitter @Olherd_the_wise
Rusia a reluat atacurile cu rachete de la Kiev FOTO Twitter @Olherd_the_wise

NATO a reacționat până acum în funcție de nevoile specifice de asistență militară ale Ucrainei, iar în prezent (având în vedere șirul de atacuri aeriene ale Rusiei -n.red) discuțiile vor avea în centru problema furnizării unor sisteme de apărare aeriană, a declarat în cadrul unei conferințe se presă Julianne Smith, ambasadoarea SUA la ONU.

Moscova a lansat rachete de croazieră asupra orașelor mari din Ucraina lovind infrastructură energetică și ținte civile, între care un loc de joacă, un pod pietonal și clădiri rezidențiale. 14 civili au fost uciși și alți peste 100 au fost răniți.

O reuniune a miniștrilor apărării din țările NATO are loc în perioada 12-13 octombrie. De asemenea, în marja reuniunii are loc o întrunire a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, din care fac parte 50 de națiuni.

Occidentul are puține sisteme de apărare aeriană disponibile pentru donații imediate, a explicat Tom Karako, membru senior al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, relatează Politico. De pildă, Ucraina a cerut sistemul american de apărare antirachetă Patriot, însă Washingtonul a refuzat-o în repetate rânduri din pricina relativei rarități a sistemului, printre alte motive.

Alte posibilități imediate includ sistemul german IRIS-T (InfraRed Imaging System Tail), o rachetă aer-aer cu rază scurtă și medie de acțiune, sau sistemul american antiaerian C-RAM(Counter-Rocket, Artillery, Mortar). Iron Dome al Israelului ar fi potrivit , dar se așteaptă ca Tel Avivul să respingă această propunere.

Marea majoritate a atacurilor aeriene recente ale Rusiei au fost efectuate cu ajutorul unor rachete de croazieră lansate de pe bombardiere aflate în spațiul aerian rusesc, a declarat marți John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate. Apărarea antiaeriană ucraineană a reușit să doboare o parte din ele, însă nu există o soluție minune care să elimine complet amenințarea.

Luni, Kievul și-a reluat cererea urgentă pentru aceste capacități, au dezvăluit anonim doi consilieri ucraineni, a relatat Foreign Policy. Ucraina face presiuni asupra SUA pentru a accelera livrarea a două sisteme avansate de rachete sol-aer, care sunt programate să sosească în luna următoare.

Kievul a cerut, de asemenea, C-RAM și Avenger, un sistem de apărare aeriană mobil cu rază scurtă de acțiune montat pe vehicule, potrivit unuia dintre oficialii ucraineni.

Oficialii americani au declarat că transferă echipamente în Ucraina cât de repede posibil și au precizat că Ucraina folosește deja sistemele existente pentru a se apăra împotriva atacurilor cu rachete. De exemplu, o înregistrare video de pe Twitter a arătat armata ucraineană doborând o rachetă de croazieră cu sistemul portabil sol-aer Igla.

Kirby a subliniat că SUA și aliații occidentali au furnizat deja apărare aeriană Ucrainei, inclusiv rachete antiaeriene americane Stinger și un sistem de rachete S-300 din Slovacia.

„Vom continua să colaborăm în privința nevoilor suplimentare pe viitor, iar acest lucru ar include continuarea discuțiilor cu ei despre capacități suplimentare de apărare aeriană", a spus Kirby.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite