NATO are un deficit de sute de mii de soldați pentru războiul cu Rusia, avertizează analiștii militari

0
0
Publicat:

Țările europene membre NATO se confruntă cu un deficit de militari și nu vor putea trimite suficienți soldați pe front în cazul unui război cu Rusia, au declarat analiști militari pentru Financial Times.

soldati nato

"Pe hârtie, aliații europeni din NATO au un total de 1,9 milioane de soldați - suficient pentru a face față Rusiei. Cu toate acestea, în realitate, țărilor din Alianța Nord-Atlantică le va fi dificil să atragă mai mult de 300 de mii pentru a participa la un potențial conflict militar. În plus, chiar și recrutarea unui astfel de număr de oameni va dura luni de zile, au remarcat experții în discuțiile cu FT.

Problema este deosebit de acută în Germania, Marea Britanie, Franța și Italia. Astfel, armatei germane cu 181 de mii de soldați îi lipsesc 20 de mii de oameni, în Marea Britanie în ultimii zece ani armata a scăzut cu 19%, la 138 de mii de oameni, în Franța numărul trupelor în aceeași perioadă a scăzut cu 8% la 204 mii de militari, iar în Italia - cu 40 de mii, ajungând la 160 de mii de persoane.

Camille Grande, fost secretar general adjunct al NATO și expert la Consiliul European pentru Relații Externe, a remarcat că Europa a asistat an după an la o reducere a efectivelor militare, deoarece nu era vorba despre trimiterea în masă a soldaților în diverse conflicte.

„Planificarea apărării NATO în Europa de-a lungul anilor a fost despre: sunteți pregătiți să furnizați 300 de luptători ai forțelor speciale pentru Afganistan?”, a spus Grand.

"Dacă există o criză, trebuie să fim capabili să convingem partea rusă că nu doar armata poloneză le stă în cale, ci și că vine cavaleria, iar acest lucru este credibil", a explicat Grande.

Cu excepția Greciei și a Turciei, „am asistat, an de an, la o diminuare a forțelor pe întregul continent”.

Sprijinul SUA nu este garantat

El a subliniat că țările europene trebuie să se concentreze pe refacerea armatelor lor, deoarece sprijinul SUA nu este garantat.

În prezent, țările europene se concentrează pe creșterea bugetelor militare, dar puține și-au stabilit obiectivul de a recruta mai mulți cetățeni, spune Ben Barry, fost ofițer militar și analist la Institutul Internațional pentru Studii Strategice (IISS).

El a declarat că armatele au "atins deja masa critică", un "cerc vicios" în care lipsa de personal determină scăderea calității generale a muncii și, în cele din urmă, militarii actuali devin dezamăgiți și pleacă.

Anterior, șeful Comitetului Militar al NATO, Rob Bauer, a îndemnat statele membre ale alianței să se pregătească pentru un război la scară largă cu Rusia, care ar putea începe în următorii 20 de ani. Potrivit acestuia, în cazul unei acțiuni militare va trebui să mobilizeze un număr mare de cetățeni. Pentru a face acest lucru, a spus Bauer, guvernele trebuie să creeze sisteme pentru a gestiona acest proces, iar oamenii trebuie să înțeleagă că "au un rol de jucat".

Tările NATO au organizat cel mai mare exercițiu de după Războiul Rece, Steadfast Defender, la care au participat 90.000 de soldați și care a avut ca scop respingerea unui presupus atac rusesc asupra unui stat membru al Alianței Nord-Atlantice.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite