NATO dezvoltă coridoare terestre către Rusia. Trupele vor fi transportate prin mai multe porturi, printre care și cele din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NATO dezvoltă mai multe „coridoare terestre” pentru a transporta trupe americane și vehicule blindate către linia frontului în cazul unui război terestru european major cu Rusia. Soldații americani ar urma să ajungă într-unul dintre cele cinci porturi și să urmeze rute logistice planificate în prealabil pentru a contracara un posibil atac din partea Moscovei, au declarat oficiali aliați pentru The Telegraph.

blindate americane

Acest lucru vine pe fondul avertismentelor lansate de liderii de rang înalt ai alianței, potrivit cărora guvernele occidentale trebuie să se pregătească pentru un conflict cu Rusia în următoarele două decenii. Rutele logistice au devenit o prioritate cheie după ce liderii NATO au convenit anul trecut, la summitul de la Vilnius, din Lituania, să antreneze 300.000 de soldați pentru a apăra statele membre.

Planurile prevăd ca trupele americane să debarce în porturile olandeze înainte de a se urca în trenuri care le vor duce prin Germania și mai departe în Polonia. În cazul unei invazii rusești a unui stat NATO, trupele americane ar fi redistribuite în portul Rotterdam și apoi trimise spre est.

De asemenea, se iau măsuri de extindere a rutelor către alte porturi pentru a se asigura că liniile de comunicații terestre nu sunt întrerupte de forțele Moscovei. În cazul în care forțele NATO care intră din Olanda vor fi bombardate de Rusia sau dacă porturile din Europa de Nord vor fi distruse, Alianța se va reorienta către porturile din Italia, Grecia și Turcia.

Din porturile italiene, trupele americane ar putea fi mutate pe uscat prin Slovenia și Croația spre Ungaria, care se învecinează cu Ucraina. Există planuri similare pentru a transporta trupe din porturile turcești și grecești prin Bulgaria și România pentru a ajunge la flancul estic al Alianței.

De asemenea, sunt în curs de elaborare planuri de transport al trupelor prin porturile din Balcani, precum și prin Norvegia, Suedia și Finlanda. Porturile din nordul Europei, cum ar fi Olanda, Germania și statele baltice, sunt considerate deosebit de vulnerabile la atacurile cu rachete rusești.

Mișcarea rapidă a tehnicii de luptă în Europa este crucială pentru a descuraja Rusia

The Economist a remarcat că mișcarea rapidă a tehnicii de luptă în Europa este crucială pentru a descuraja Rusia. Îmbunătățirea mobilității militare în Europa a devenit o prioritate atât pentru NATO, cât și pentru Uniunea Europeană.

De la Războiul Rece, mișcarea trupelor în Europa s-a încurcat într-o rețea de reglementări naționale și cerințe vamale, în timp ce infrastructura fizică esențială, cum ar fi sistemele feroviare fiabile și podurile suficient de puternice pentru a susține greutatea vehiculelor blindate de transport de trupe, a fost neglijată.

Îmbunătățirea mobilității militare în Europa prin depășirea acestor obstacole ar fi devenit o prioritate de vârf atât pentru NATO, cât și pentru Uniunea Europeană, după anexarea Crimeei de către Rusia în 2014. Patru ani mai târziu, problema mobilității militare a fost adăugată la „Declarația comună”, pe care UE și NATO au publicat-o pentru prima dată în 2016, privind modul în care cele două organizații se pot completa reciproc. UE a elaborat un plan de acțiune pentru mobilitatea militară, care a fost numit „Military Schengen”, iar pentru implementarea lui a fost creat un proiect sub conducerea Țărilor de Jos – PESCO (Permanent Structured Cooperation).

NATO este, de asemenea, îngrijorată de lipsa de echipamente militare și de „sprijinul țării gazdă” insuficiente pentru trupele care sosesc. Referindu-se la experiența forțelor ucrainene, un înalt oficial NATO spune că și țările occidentale au nevoie de mult mai multă apărare antiaeriană și antirachetă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite