Ministrul ungar de Externe: Budapesta susţine „ferm” şi „necondiţionat” aderarea Republicii Moldova la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ungaria este un susţinător „ferm” şi „necondiţionat” al aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană, deoarece apartenenţa acestei ţări ar aduce beneficii blocului comunitar şi i-ar spori competitivitatea, a declarat joi, la Budapesta, ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, potrivit agenţiei de ştiri MTI, citată de Agerpres.

Peter Szijjarto. FOTO EPA EFE
Peter Szijjarto. FOTO EPA EFE

După o întâlnire cu vicepremierul moldovean Vladimir Bolea, Szijjarto a afirmat, într-o declaraţie, că poziţia Ungariei este clară: fiecare potenţial candidat trebuie evaluat individual.

„Nu trebuie să legăm între ele procesele de integrare a diferitelor ţări şi nu trebuie să permitem ţărilor cu performanţe mai slabe să ia ostatice integrarea altora (...). Accelerarea aderării Republicii Moldova la UE ar ajuta UE să-şi îmbunătăţească din nou competitivitatea"", a afirmat şeful diplomaţiei ungare.

Ungaria a promovat întotdeauna extinderea UE spre sud-est, a precizat Szijjarto.

„Suntem, ca întotdeauna, la dispoziţia guvernului moldovean şi vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a accelera procesul de integrare", a mai spus ministrul ungar de externe.

Ungaria şi Republica Moldova, care se învecinează cu Ucraina, vor încheierea rapidă a războiului, întrucât consecinţele directe ale acestuia asupra amândurora sunt „extrem de grave", declara, în octombrie 2023, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.

„Atât Republica Moldova cât şi Ungaria au preluat un mare număr de refugiaţi şi „se confruntă cu provocările creşterii ameţitoare a preţurilor la energie şi inflaţiei generate din exterior", context în care a crescut importanţa cooperării economice, sublinia atunci  ministrul de externe ungar.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite