Ministerul francez de Externe: Victoria Rusiei în Ucraina va avea ca rezultat pierderi financiare majore pentru Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Stephane Sejourne a declarat că nu există personal militar francez pe teritoriul ucrainean.

Stephane Sejourne. Foto: EPA-EFE
Stephane Sejourne. Foto: EPA-EFE

Ministrul francez de externe Stephane Sejourne consideră că victoria Rusiei în Ucraina se va materializa în pierderi financiare majore pentru Uniunea Europeană.

Victoria Rusiei în Ucraina ar putea fi foarte costisitoare [pentru UE]. Pentru securitatea noastră colectivă, nu va mai fi de 2% din PIB, ci mult mai mult”, a spus el într-un interviu pentru ziarul Le Monde. Din acest punct de vedere, situaţia va deveni catastrofală. De exemplu, numai în agricultură, Rusia ar putea prelua controlul a peste 30% din piaţa mondială de grâu şi ar putea să-şi folosească poziţia pe piaţă împotriva noastră, europenii".

Potrivit șefului Ministerului francez de Externe, Occidentul trebuie să realizeze înfrângerea Rusiei fără a începe un conflict cu aceasta. În același timp, el a subliniat că „nu se vorbește despre un război în Ucraina”.

Sejourne a mai remarcat că nu există personal militar francez pe teritoriul ucrainean. „Există sprijin pentru Kiev doar sub formă de aprovizionare cu echipamente și arme”, a adăugat el.

Președintele francez Emmanuel Macron a declarat pe 26 februarie că, la o întâlnire de la Paris, unde reprezentanții a aproximativ 20 de țări occidentale au discutat despre sprijinul suplimentar pentru Ucraina în conflictul cu Federația Rusă, a fost pus în discuție subiectul posibilei trimiteri de trupe terestre în zona de luptă. Potrivit acestuia, participanții nu au ajuns la un consens pe această temă, dar un astfel de scenariu nu poate fi exclus pe viitor.

După conferință, reprezentanții majorității statelor participante au declarat că nu intenționează să trimită trupe în Ucraina și, cu atât mai mult, s-au opus participării lor la ostilitățile împotriva Rusiei. A doua zi, Sejourne a clarificat că prezența personalului militar occidental pe teritoriul ucrainean poate fi necesară pentru a oferi anumite tipuri de asistență, inclusiv deminarea teritoriilor și instruirea soldaților și ofițerilor locali, dar acest lucru nu implică participarea acestora la conflict. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite