Prin declarațiile privind trimiterea unor trupe NATO, Macron a dezvăluit un secret aflat la vedere privind o anumită prezență occidentală în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin declarațiile sale, despre care a spus ulterior că le-a cântărit atent, precum că nu e exclus ca NATO să trimită în viitor trupe în Ucraina, președintele francez Emmanuel Macron a expus fără să vrea prezența unui anumit tip de personal occidental militar în țara invadată, a relatat Le Monde.

Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron au semnat un acord de securitate pe termen lung FOTO EPA-EFE

Faptul că la trei zile după declarațiile privind trimiterea trupe la sol în Ucraina, președintele francez șeful statului a avut grijă să precizeze că  discuțiile privesc doar trimiterea de trupe „în mod oficial, asumat și cu aprobarea” aliaților, a ridicat, simultan, vălul asupra prezenței efective a profesioniștilor din diverse servicii occidentale pe teritoriul ucrainean”, a scris Le Monde.

Încă de la începutul războiului, sosirea unui anumit personal occidental, din sfera serviciilor de informații, de multe ori cu statut militar, a fost o „caracteristică inerentă a desfășurării războiului”, fie că a fost vorba de  personal diplomatic sub acoperire, de „consilieri” sau „de forțe speciale de toate tipurile”.

„Acțiunile acestor servicii sunt, prin natura lor, clandestine și, prin urmare, în afara legilor războiului”, a explicat Vincent Crouzet, fost angajat al Direcției Generale de Securitate Externă (DGSE) din Franța.

Din acest motiv, prezența lor a fost practic un secret la vedere pe care prin declarațiile lui Macron doar l-a expus.

„Toate statele aliate sunt prezente în Ucraina. Nu sunt unități de luptă, ci reprezentanți ai tuturor serviciilor de informații, de exemplu. Dacă au loc livrări de arme, e nevoie de persoane care să dea informații despre cum să folosim”, a dezvăluit sub anonimat o sursă diplomatică ucraineană.

„Ucraina e și un teren de testare pentru noi tipuri de armament. Aici testăm drone. Asta înseamnă prezența unor astfel de profesioniști pe teren”, a adăugat el.

Emmanuel Macron a declarat joi că și-a „cântărit” şi „măsurat” fiecare cuvânt când a vorbit despre potenţiala trimitere de trupe terestre în ţara aflată în război, o sugestie respinsă pe scară largă de principalii săi aliaţi şi care i-a atras o reacţie acidă din partea lui Vladimir Putin.

Multe ţări europene, între care Germania, Polonia, Italia şi Republica Cehă, precum şi SUA, au respins categoric ideea de a trimite trupe în Ucraina.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite