Letonia şi-a arătat disponibilitatea de a participa cu trupe în Ucraina

0
Publicat:

După ce a fost una dintre ţările care au cerut să i se impună Rusiei cele mai drastice sancţiuni, acum Letonia şi-a arătat disponibilitatea de a trimite trupe în Ucraina, potrivit Agerpres.

Antrenament la o baza din Letonia, foto EPA EFE, arhivă
Antrenament la o baza din Letonia, foto EPA EFE, arhivă

Ideea de a trimite trupe occidentale în sprijinul Ucrainei a fost lansată de preşedintele Emmanuel Macron, la întâlnirea statelor aliate, care a avut loc la Paris, la începutul săptămânii. În timp ce această posibilitate a fost respinsă de majoritatea ţărilor susţinătoare ale guvernului de la Kiev, miercuri, un oficial a declarat că Letonia nu se opune desfăşurării unor trupe occidentale în Ucraina.

„Letonia continuă să examineze diferite modalităţi de consolidare a sprijinului pentru Ucraina. Dacă aliaţii NATO ajung la un acord pentru desfăşurarea de trupe în Ucraina, Letonia ar lua în considerare să participe”, a declarat agenţiei DPA un purtător de cuvânt al Ministerului leton al Apărării.

La finalul unei conferinţe internaţionale de susţinere a Ucrainei la care au participat luni, la Paris, circa 20 de şefi de stat şi de guvern, preşedintele Macron nu a exclus posibilitatea ca unele state europene să trimită trupe în Ucraina, întrucât, a explicat el, în timp ce trupele ruse înaintează în estul Ucrainei, „în dinamică nimic nu poate fi exclus” şi „trebuie făcut tot posibilul pentru ca Rusia să nu câştige acest război”.

Primul care a dezaprobat o astfel de măsură a fost premierul slovac Robert Fico. Între timp, principalele ţări care oferă Ucrainei sprijin militar în războiul cu Rusia, inclusiv SUA, Marea Britanie, Germania, Polonia, Cehia, dar şi alte state din UE şi NATO, care au reacţionat după declaraţia lui Emmanuel Macron, au asigurat că nu intenţionează să trimită trupe combatante pe frontul ucrainean.

De asemenea, oficiali din cadrul NATO au menţionat că Alianţa oferă un deja ajutor militar fără precedent Ucrainei, prin tehnologie de luptă, arme şi muniţii, dar nu are planuri de a trimite trupe în Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei. „NATO şi aliaţii săi oferă un ajutor militar fără precedent Ucrainei. Este ceea ce am făcut începând din 2014 şi l-am intensificat după invazia rusă pe scară extinsă. Dar nu există planuri de a trimite trupe ale NATO pe teren în Ucraina”, au semnalat în declaraţii acordate agenţiei EFE aceşti oficiali, neprecizaţi.

Vă reamintim că, împreună cu celelalte două state baltice foste republici sovietice (Lituania şi Estonia), Letonia oferă Ucrainei în războiul cu Rusia cel mai substanţial ajutor raportat la propriul PIB, respectiv 1,4% din PIB Lituania, 1,1% Letonia şi 1,3% Estonia. De asemenea, cele trei state baltice au cerut la Bruxelles cele mai radicale sancţiuni împotriva Rusiei, cum a fost o propunere a Letoniei de interzicere totală în UE a importurilor de cereale provenite din Rusia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite