„Marea Britanie se află pe muchie de cuţit”, avertizează experţii guvernamentali. La iarnă oamenii „nu vor şti să distingă Covid-19 de o răceală”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto arhivă
Foto arhivă

Un expert din consiliul de consultanţă ştiinţifică în situaţii de urgenţă guvernamental (SAGE) a avertizat asupra faptului că Marea Britanie se află „pe muchie de cuţit” în criza coronavirusului şi că există un real pericol al unul al doilea val pandemic în iarnă.

Sir Jeremy Farrar, unul dintre experţii care consiliază guvernul britanic în privinţa răspunsului la pandemia Covid-19, s-a arătat îngrijorat de o creştere a numărului de cazuri în lunile următoare, dar şi de revenirea epidemiei în lunile de iarnă, concomitent cu sezonul gripei şi al răcelilor. Începând din 4 iulie Marea Britanie va redeschide barurile şi va renunţa la cele mai multe măsuri de distanţare socială.

 Expertul spune însă că ţara se va afla „într-o situaţie precară”, întrucât populaţia a început deja să nu mai respecte niciun fel de măsuri de protecţie. Britanicii au fost filmaţi înghesuiţi pe plaje, iar poliţia a intervenit să spargă petreceri cu grupuri mari de oameni. Fanii Liverpool au sărbătorit victoria echipei lor favorite pe străzi.

Expertul, care este şi director al fundaţiei de cercetare londoneze Wellcome Trust a spus că un potenţial al doilea val pandemic în iarnă va coincide cu sezonul de gripă şi oamenilor le va fi dificil să distingă simptomele gripei de cele ale infecţiei cu coronavirus, cu un potenţial de tulburare a activităţii şcolare şi a muncii.

Acesta a precizat că restricţiile au început să fie ridicate de la sfârşitul lunii mai, în preajma unor zile libere, astfel că „vom vedea o creştere a numărului de cazuri spre sfârşitul lunii iunie sau prima săptămână din iulie”.

„Suntem pe muchie de cuţit - este o situaţie foarte precară mai ales în Anglia în acest moment şi anticipez că vom vedea creşteri ale noilor cazuri în următoarele săptămâni”.

Marea Britanie a raportat săptămâna trecută o medie de 1.018 noi cazuri zilnice, înregistrând astfel cea mai mică medie săptămânală de la sfârşitul lunii martie.

Pandemia nu a intrat pe o pantă descendentă, ci s-a stabilizat, şi există riscul unei reveniri a epidemiei după o relaxare şi mai mare a restricţiilor.

Un al doilea val ar putea începe în toamnă, crede expertul, şi va fi cu adevărat dificil pentru că va coincide cu valuri de îmbolnăviri ale copiilor la şcoală în sezonul obişnuit al răcelilor: „Vom avea capacitatea de a distinge infecţiile respiratorii obişnuite - gripele şi altele - de Covid-19?

Vom putea întrerupe lanţurile de transmitere imediat, în decurs de 48 de ore de la izbucnirea unor noi îmbolnăviri?”

În plus oameni cu aceste simptome îşi vor pune problema dacă nu au de fapt Covid-19 şi se vor gândi de două ori înainte să meargă la muncă.

„Dacă suntem rezonabili în cursul lunilor iulie şi august, avem capacitatea de a preveni catastrofa naţională din lunile martie şi aprilie”, a spus acesta.

   

Marea Britanie a depăşit 300.000 de contaminări şi are unul dintre cele mai mari rate de decese din lume, după SUA şi Brazilia.  43.550 de britanici au murit din cauza infecţiei cu coronavirus.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite