EXCLUSIV Expert în justiţie militară: „Va fi mult de lucru pentru a curăţa dezastrul lăsat de Trump şi echipa sa“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eugene Fidell, profesor la prestigioasa universitate americană Yale şi expert în justiţie militară, a acordat un interviu în exclusivitate pentru „Adevărul“, în care vorbeşte despre actuala criză din SUA, despre riscul ca Donald Trump să devină un dictator şi despre viitorul Americii după alegerile din noiembrie.

Originar din New York şi licenţiat în Drept la Harvard, unde a absolvit facultatea în 1968, Eugene Fidell a fost timp de 20 de ani, între 1991 şi 2011, preşedintele Institutului Naţional de Justiţie Militară şi este membru pe viaţă al Institutului American de Drept. Eugene Fidell este avocat din 1968. În afară de Yale, a mai predat la Harvard Law School şi la American University Washington College of Law. Eugene Lidell este invitat frecvent de marile televiziuni americane pentru a comenta evenimentele majore din SUA şi de peste hotare.

Recunoscut ca un expert în justiţie militară, Eugene Fidell a fost avocat în numeroase procese răsunătoare. În anul 2003 l-a apărat cu succes pe căpitanul James Yee, capelanul musulman de la baza Guantanamo care fusese acuzat printre altele de spionaj. În cele din urmă, guvernul american şi-a retras acuzaţiile pe care le adusese căpitanului James Yee.

Eugene Fidell este unul dintre experţii care consideră că Donald Trump nu are autoritatea, fără acordul guvernatorilor, să trimită armata în statele unde sunt proteste, aşa cum consideră preşedintele american.

Adevărul: Este la ora actuală democraţia într-o situaţie critică în SUA din cauza protestelor masive ca urmare a uciderii lui George Floyd de către un poliţist?

Eugene Fidell: Suntem într-o situaţie volatilă în prezent şi este dificil de prezis când şi cum se va rezolva actuala criză. Angajamentul Americii către democraţie este foarte bine înrădăcinat şi robust. Să nu credeţi cumva că vom ieşi din democraţie. Nu vom face asta sub nicio formă.

De ce credeţi că Donald Trump nu are autoritatea să trimită trupe în zonele unde sunt proteste masive fără permisiunea guvernatorilor?

Eugene Fidell: Avem nişte statute cam complicate ce guvernează puterea guvernului federal să folosească forţa în locul autorităţilor municipale şi statale. În unele circumstanţe, trupele federale pot fi desfăşurate local, dar acestea sunt cazuri foarte rare. Cele mai mari două întrebări sunt dacă domnul Trump are curajul să meargă înainte cu asta şi câtă derivă îi vor permite instanţele. Curtea noastră Supremă poate fi ultimul bastion.

“Dacă un oraş sau un stat refuză să ia măsuri necesare pentru a apăra viaţa şi proprietăţile rezidenţilor săi, atunci voi trimite armata S.U.A. şi voi rezolva problema pentru ei”, a spus preşedintele Donald Trump cu ocazia unui discurs. Cât de mare este riscul ca preşedintele Trump să devină un fel de dictator în actualele circumstanţe?

Eugene Fidell: Controlul şi echilibrul pe care Constituţia noastră (ce datează din 1787) le asigură au fost erodate. Însă atât timp cât Partidul Democrat are o majoritate în Camera Reprezentanţilor, preşedintele Trump nu va avea controlul absolut.

Fără o aprobare de fonduri, (ce conform Constituţiei trebuie să înceapă în Camera Reprezentanţilor), abilitatea sa de a face lucruri rele poate fi cel puţin limitată. În mod regretabil, alte „bariere” au fost înlăturate, ca de exemplu refuzul Senatului de a îl pune sub acuzare la începutul acestui an.

„Domnul Trump e haotic şi a pierdut controlul la toate nivelurile“

Cum se poate explica numărul în creştere mare de ofiţeri de poliţie implicaţi în cazuri dramatice cu civili agresaţi sau ucişi în ultimii ani şi cu libertăţile încălcate?

Eugene Fidell: Momentele repetate cu poliţişti brutali au devenit un scandal major. Din cauza sistemului nostru federal, poliţia rămâne o responsabilitate locală şi statală. Ultimul caz, ce vine într-o perioadă cu multe acte revoltătoare ale administraţiei Trump, a făcut să dea în clocot o veche problemă. Poliţia are nevoie de standarde de recrutare mai stricte, pregătire mai bună şi diversitate mai mare. Sper ca toate acestea să se aplice cât mai repede.

Ce final prevedeţi pentru actuala situaţie dură din America?

E dificil de prezis cursul evenimentelor între această lună şi ce va fi pe 20 ianuarie 2021 la prânz, când viitorul preşedinte va fi instalat. Domnul Trump e haotic şi a pierdut controlul la toate nivelurile. Acestea fiind spuse, va fi o campanie electorală neobişnuit de urâtă. Donald Trump va fi înfrânt în noiembrie, rezultatele electorale vor fi contestate şi va părăsi Biroul Oval pe 20 ianuarie 2021. Tranziţia către viitoarea administraţie va fi de o dificultate fără precedent deoarece administraţia Trump va lăsa totul în dezordine şi nu va coopera cu succesorii. Cred că administraţia prezidenţială viitoare va fi probabil compusă din oameni bine pregătiţi şi cu principii, iar aceştia va trebui să lucreze pentru a «curăţa» dezastrul local şi internaţional lăsat de către domnul Trump şi echipa sa. Ţara se va schimba. În bine.

Piteşti



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite