Mandatul lui Gherasimov în fruntea forțelor armate ale Ucrainei, definit de eșec. Evaluarea serviciilor de informații britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful Statului Major General rus, Valeri Gherasimov, care a preluat la 11 ianuarie comanda „operațiunii militare speciale” a Moscovei în Ucraina, „forțează limitele” toleranței Kremlinului față de eșecurile din război, se arată în raportul de sâmbătă al Ministerului britanic al Apărării.

Valeri Gherasimov conduce de 10 ani Statul Major Rus FOTO ARHIVĂ
Valeri Gherasimov conduce de 10 ani Statul Major Rus FOTO ARHIVĂ

„Mandatul lui Gerasimov s-a caracterizat prin efortul de a lansa o ofensivă generală de iarnă cu scopul de a extinde controlul rusesc asupra întregii regiuni Donbas. După optzeci de zile, este din ce în ce mai evident că acest proiect a eșuat”, scrie Ministerul Apărării în ultima sa evaluare privind situația de pe câmpul de luptă din Ucraina

„Pe mai multe axe ale frontului din Donbas, forțele ruse au obținut doar câștiguri limitate, cu prețul a zeci de mii de victime, irosind în mare parte avantajul său temporar în materie de personal obținut în urma «mobilizării parțiale» din toamnă”, subliniază analiștii britanici de informații.

După zece ani petrecuți în fruntea Statului Major rus, „există posibilitatea reală ca Gherasimov să forțele limitele” până la care conducerea politică a Rusiei e dispusă să tolereze eșecul, este concluzia raportului de sâmbătă emis de Ministerul britanic al Apărării.

Gherasimov este al patrulea comandant numit de Putin pentru a coordona campania militară din Ucraina de la începutul războiului.

Generalul-locotenent în retragere Mark Hertling a calificat numirea generalului în vârstă de 67 de ani drept „bizară”, declarând pentru CNN la momentul anunțului: „ Din punctul meu de vedere este îngrijorător și derutant de ce a decis asta Putin, în afară de faptul că în acest fel ar putea da vina pe Gherasimov, care este considerat un membru al cercului intim de la Kremlin".

Serviciile secrete ucrainene susțineau în ianuarie că Vladimir Putin i-a ordonat noului comandant suprem al forțelor ruse din Ucraina, Valeri Gherasimov, să ocupe Donbasul până în martie. Alte surse afirmau că Gherasimov are un cec în alb de la Vladimir Putin până în aprilie să vină cu victorii clare pe front.

Șeful Statului Major al SUA: Moscova a suferit un eșec tactic la Bahmut

Este puțin probabil ca Ucraina să reușească să alunge forțele rusești de pe întreg teritoriul său în acest an, a declarat vineri șeful Statului Major al SUA, generalul Mark Milley într-un interviu acordat Defense One.

„Zelenski a declarat public de multe ori că obiectivul ucrainean este de alunga fiecare rus din Ucraina ocupată. Or, aceasta este o sarcină militară semnificativă. O sarcină militară foarte, foarte dificilă. Câteva sute de mii de ruși se află încă în Ucraina. Nu spun că nu este realizabil. Spun doar că este o sarcină foarte dificilă", a explicat generalul american.

Vineri, Milley a mai apreciat că Rusia "a eșuat" deja din punct de vedere strategic, operațional, "iar acum eșuează și din punct de vedere tactic”, având în vedere maniera în care forțele rusești "sunt măcelărite" de trupele ucrainene la Bahmut.

După contraofensiva ucraineană din toamnă, Moscova și-a concentrat eforturile asupra cuceririi regiunilor estice Donetsk și Lugansk, continuând totodată atacurile aeriene asupra întregului front ucrainean, în nordul, vestul și sudul țării.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite