Mai multe noduri de infrastructură critică din Donbas, distruse de explozii, semn că ruşii au crescut operaţiunile sub „steag fals“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
separatisti donbas

Noile imagini din satelit arată o activitate intensificată în rândul unităţilor ruse din apropierea graniţei de nord-est a Ucrainei, unităţile care se aflau în garnizoane părând să ocupe poziţii de teren. Imaginile din satelit au fost culese de Maxar duminică potrivit CNN.

UPDATE 17.33 Preşedintele Dumei de Stat şi secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse i-au cerut lui Putin să recunoască republcile separatiste din estul Ucrainei. Preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin , i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin să recunoască „suveranitatea” republicilor autoproclamate. Nikolai Patruşev , secretarul Consiliului de Securitate, a vorbit şi el în sprijinul recunoaşterii acestora . „ În ceea ce priveşte „DPR” şi „LPR”, trebuie să sprijinim decizia Dumei ” , i-a spus Patruşev lui Putin în cadrul Consiliului de Securitate. 

UPDATE 17.27 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a spus la începutul şedinţei Consiliului de Securitate că autorităţile de la Kiev nu au nicio intenţie să aplice prevederile Acordului de la Minsk. Putin a afirmat că ia în calcul recunoaşterea independenţa regiunilor Doneţk şi Luhansk

UPDATE 16.27 Denis Puşilin şi Leonid Pasecinik, liderii republicilor separatiste Doneţk şi Lugansk, au făcut apel la preşedintele rus Vladimir Putin să recunoască independenţa „republicilor” autoproclamate din estul Ucrainei, a informat presa rusă .  Putin a discuta despre „apelul” liderilor separatiştilor în Consiliul de Securitate al Federaţiei Ruse . 

UPDATE 15.53 Uniunea Europeană a transmis Ucrainei că nu este încă momentul potrivit pentru impunerea unor sancţiuni împotriva Rusiei.

UPDATE 15.41 Armata rusă susţine că a oprit luni dimineaţă două vehicule militare ucrainene care încercau să treacă frontiera şi a ucis cinci „sabotori”. Potrivit sursei citate, acest incident a avut loc în apropiere de localitatea Mitiakinskaia, în regiunea Rostov, la ora locală 6.00 (5.00, ora României).

UPDATE 15.12 Autorităţile ucrainene spun că au văzut avertismente online potrivit cărora hackerii se pregătesc să lanseze marţi atacuri majore asupra agenţiilor guvernamentale, băncilor şi sectorului apărării, transmite Reuters. Agenţia guvernamentală ucraineană de securitate cibernetică CERT-UA a transmis luni că a găsit avertismente pe un forum de hacking. Unul dintre mesaje "se referea la închirierea de servere pentru a pregăti noi atacuri asupra site-urilor web ale sectorului public, sectorului bancar şi sectorului apărării", a precizat agenţia.

​UPDATE 15.05 Reprezentantul oficial al miliţiei populare din Doneţk, Eduard Basurin, afirmă că în Donbas se desfăşoară un război şi a cerut asistenţă financiară şi militară Rusiei în timp ce liderul republicii separatiste, Denis Puşilin, acuză atacuri ucrainene cu armament greu, potrivit Kommersant. Basurin a anunţat că autorităţile din regiunile separatiste consideră situaţia din regiune ca fiind „critică”.

UPDATE 15.00 Liderul american Joe Biden i-a cerut preşedintelui francez Emmanuel Macron să-i facă lui Vladimir Putin o ofertă privind un summit între cei doi şefi de stat, a declarat luni un oficial al preşedinţiei franceze, relatează Reuters.

UPDATE 14.59 În jur de 10 companii aeriene şi-au ajustat zborurile programate spre Ucraina pe fondul tensiunilor cu Rusia, a declarat luni ministrul ucrainean al infrastructuri, Oleksandr Kubrakov, precizând totuşi că rămân deschise culoarele de zbor pe deasupra ţării şi că zborurile sunt în continuare sigure, potrivit Reuters.

UPDATE 14.47 Mai multe noduri de infrastructură critică din Donbas, estul Ucrainei, au fost distruse după ce au avut loc o serie de explozii. Serviciile secrete ucrainene spun că exploziile ar fi fost provocate chiar de separatişti, care la rândul lor spun că acestea au fost distruse după ce au fost bombardate de forţele militare ucrainene.

Şeful Administraţiei Regionale Lugansk, Serhii Gaidai, a declarat că funcţionarea termocentralei Lugansk din oraşul Şceastia, regiunea Lugansk, a fost suspendată ca urmare a deteriorării tuturor liniilor electrice.

„Daune pe toate liniile electrice de ieşire care vin la TPP Lugansk din Şcistia. Staţia a fost oprită!”, a scris Gaidai pe Facebook.

De asemenea, şeful Administraţiei Regionale Lugansk a menţionat că satul Vrubovka şi oraşul Şceastia sunt sub focul militanţilor ruşi. Infrastructura a fost deteriorată şi încă nu există acces pentru echipele de intervenţie pentru a o reface.

centrala lugansk

UPDATE 13.52 Un obuz lansat de pe teritoriul ucrainean a distrus luni o structură a unui post de frontieră rus, fără să se soldeze cu victime, acuză Serviciul Federal de Securitate (FSB, fostul KGB). „La 21 februarie, la ora (locală) 9.50 (8.50, ora României), un obuz neidentificat tras de pe teritoriul Ucrainei a distrus complet punctul grănicerilor din regiunea Rostov, (situat) la o distanţă de aproximativ 150 de metri de frontiera ruso-ucraineană. Nu au existat victime. Genişti lucrează la faţa locului”, susţine FSB.

O înregistrare video atribuită FSB şi postată pe Internet de către agenţia publică de ştiri RIA Novosti prezintă o clădire mică, sfârtecată, şi moloz, într-o zonă împădurită.

Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a dezminţit orice tir de artilerie vizând vreun post de frontieră al Rusiei din sectorul Rostov. „Nu-i putem împiedica să producă informaţii false, însă insistăm asupra faptului că nu tragem în nicio infrastructură civilă sau asupra regiunii Rostov”, a declarat pentru AFP Pavlo Kovalciuk.

Deşi FSB susţine că postul de frontieră a fost distrus, un steag al Rusiei a rămas neatins „în mod miraculos” în mijlocul clădirii, observă zn.ua.

UPDATE 13.14 Cancelarul german Olaf Scholz va avea luni o discuţie telefonică cu preşedintele rus Vladimir Putin cu privire la criza ucraineană, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Berlin, transmit AFP .

Olaf Scholz „va discuta din nou prin telefon cu preşedintele rus la sfârşitul după-amiezii de astăzi (luni - n.r.), ceea ce este strâns legat şi convenit cu preşedintele francez“ Emmanuel Macron, a indicat purtătorul de cuvânt Steffen Hebestreit într-un briefing de presă la Berlin.

UPDATE 12.46 Tancuri, vehicule blindate şi camioane ale armatei ruse inscripţionate cu litera „Z” au fost reperate la zece kilometri de graniţa cu Ucraina. Presa occidentală se întreabă dacă nu cumva Rusia a lansat deja „Operaţiunea Z”.

UPDATE 12.43 Deşi Franţa afirma că a reuşit să obţină acceptul pentru organizarea unui summit între preşedinţii Joe Biden şi Vladimir Putin, Kremlinul a apreciat luni că este o astfel de întâlnire este „prematură”. „Există o înţelegere cu privire la faptul că este necesar să se continue dialogul la nivel de miniştri (de Externe). Să se vorbească despre planuri concrete de organizarea unor summituri este prematur”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

UPDATE 10.00 Pe fondul escaladării conflictului dintre Rusia şi Ucraina, Ambasada Statelor Unite ale Americii de la Moscova a lansat duminică, 20 februarie, o alertă de securitate pentru cetăţeni săi din Rusia. Astfel, cetăţenii americani din Rusia sunt sfătuiţi să-şi verifice planurile de securitate personală, să fie atenţi la împrejurimi şi să nu iasă fără acte de identitate, deoarece sunt informaţii că ar exista ameninţarea unor atacuri. Potrivit informaţiilor din presă, există ameninţarea unor atacuri asupra unor centre comerciale, staţii de metrou, gări şi alte zone publice din marile aglomerări urbane, printre care Moscova şi St. Petersburg, dar şi tensiuni crescute în regiunile de graniţă dintre Rusia şi Ucraina.

UPDATE 8.47 Aproximativ 15 generali ruşi s-au rugat pentru pace săptămâna trecută la cimitirul evreiesc din Liubavici, un oraş rusesc creditat drept locul de naştere al mişcării Chabad, scrie Jerusalm Post. 

Militarii, care au vizitat locul cu ocazia celei de-a 33-a aniversare a retragerii Rusiei din Afganistan, le-au spus credincioşilor evrei din Liubavici că au auzit că rugăciunile la locurile de înmormântare a veneraţilor tzadikim, sunt primite şi îndeplinite.

UPDATE 8.42 Rusia a închis spaţiul aerian deasupra Mării Azov de la miezul nopţii. Analişti independenţi au raportat că un număr de nave ruseşti au intrat şi în Marea Azov duminică. 

Centrul de Informaţii Aeronautice al Rusiei a emis duminică un NOTAM (o notificare către aviatori) că va închide cea mai mare parte a spaţiului aerian de deasupra Mării Azov începând cu miezul nopţii de duminică deoarece SUA au continuat să avertizeze că Rusia intenţionează să invadeze Ucraina.

UPDATE 8.10  Discuţii secrete sunt în desfăşurare între aliaţii occidentali despre cum să înarmeze ceea ce se aşteaptă să fie o rezistenţă acerbă ucraineană în cazul unei invazii ruse care răstoarnă de le putere guvernul de la Kiev.

Boris Johnson a dezvăluit argumentele pentru o astfel de mişcare într-un discurs dramatic la conferinţa de securitate de la München, unde a declarat că este în interesul colectiv al Occidentului ca orice invazie rusă să „eşueze şi să fie văzută ca eşuează” .

El a spus că orice invazie va duce la „o generaţie de vărsare de sânge şi mizerie”, deoarece ucrainenii vor lupta într-o campanie aprigă de rezistenţă îm faţa forţelor ruse.


Ştirea iniţială:

Maxar apreciază că „au fost observate mai multe noi desfăşurări pe teren de echipamente şi trupe blindate la nord-vest de Belgorod şi lângă Soloti şi Valuyki, Rusia”. Aceste oraşe se află la 35 de kilometri de graniţa dintre Rusia şi Ucraina.  

Maxar observă: „Această nouă activitate reprezintă o schimbare în tiparul desfăşurărilor observate anterior ale grupurilor de luptă (tancuri, transportoare blindate de personal, artilerie şi echipamente de sprijin). Până de curând, cele mai multe dintre dislocările de trupe au fost văzute în primul rând poziţionate la sau aproape de  garnizoanele militare şi zonele de antrenament existente”.

„Astăzi (duminică) majoritatea unităţilor de luptă şi a echipamentelor de sprijin de la Soloţi au plecat şi în zonă sunt văzute şine extinse de vehicule şi câteva convoaie de echipamente blindate.”


FOTO EPA-EFE/Maxar Technologies 2022

Satelit Ucraina Rusia FOTO EPA-EFE/Maxar Technologies 2022

Imaginile arată că taberele sau locurile în care se aflau forţe substanţiale duminică trecută, 13 februarie, sunt acum relativ goale.

„Unele echipamente au fost, de asemenea, desfăşurate la est de Valuyki, Rusia, într-un câmp aflat la aproximativ 15 kilometri nord de graniţa cu Ucraina”, a menţionat Maxar.

Separat, CNN a geolocalizat în weekend mai multe videoclipuri din regiune care arată coloane lungi, inclusiv tancuri, vehicule de luptă de infanterie şi obuziere care se deplasează prin zonele rurale din regiunea Belgorod.

„Se observă, de asemenea, o serie de noi desfăşurări pe teren la nord-vest de Belgorod (desfăşurările sunt la aproximativ 30 de kilometri de graniţa cu Ucraina), cu o mare parte din echipamente şi trupe poziţionate în sau în apropierea zonelor împădurite”, a observat Maxar.

Imaginile arată urme extinse lăsate de colonele blindate care s-au deplasat prin zonele rurale.

„Alte unităţi de dimensiunea unei companii sunt desfăşurate în ferme şi/sau zone industriale.”

CNN a observat că unele tancuri şi alte vehicule din zonă par să fi fost marcate cu un „Z” mare – sugerând că intră în componenţa unor unităţi de luptă.

Vladimir Putin şi Joe Biden sunt de acord să se întâlnească

Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele SUA Joe Biden au acceptat oferta preşedintelui francez Emmanuel Macron de a organiza un summit privind securitatea şi stabilitatea strategică în Europa.

Potrivit Palatului Élysée, Macron „a făcut oferta organizării unui summit între preşedintele Biden şi preşedintele Putin, iar apoi cu părţile interesate relevante, pentru a discuta probleme de securitate şi stabilitate strategică în Europa”.

Şefii Statelor Unite şi ai Federaţiei Ruse „au fost de acord cu prevederile unei astfel de reuniuni la nivel înalt”. Întrebările pentru summit vor fi pregătite de ministrul rus de externe Serghei Lavrov şi de secretarul de stat american Anthony Blinken în timpul întâlnirii lor din 24 februarie.

O astfel de întâlnire „poate avea loc doar cu condiţia ca Rusia să nu invadeze Ucraina”.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite