Operaţiunea „Z”? Tancuri şi camioane ruseşti inscripţionate cu litera „Z” se îndreaptă spre Ucraina FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tanc rusesc inscripţionat cu litera „Z” FOTO East2West
Tanc rusesc inscripţionat cu litera „Z” FOTO East2West

Tancuri, vehicule blindate şi camioane ale armatei ruse inscripţionate cu litera „Z” au fost reperate la zece kilometri de graniţa cu Ucraina.

Aceste imagini apar în timp ce CBS News dezvăluie că armata rusă a primit deja ordinul de atac din partea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Rusia a desfăşurat avioane de luptă, echipamente şi până la 190.000 de soldaţi la sud, la est şi la nord de Ucraina.

GALERIE FOTO

Potrivit serviciilor secrete americane, Rusia poate ataca Ucraina în orice moment odată ce va avea pe poziţii 200.000 de militari şi 500 de avioane de luptă.

Noile imagini surprinse din satelit arată o activitate intensă în rândul unităţilor ruse aflate în apropierea graniţei de nord-est a Ucrainei. Unităţile respective par să ocupe poziţii de teren.

În plus, Rusia a desfăşurat nave şi a închis spaţiul aerian deasupra Mării Azov.

Presa occidentală scrie despre „Operaţiunea Z”, în condiţiile în care mai multe tancuri, vehicule blindate şi camioane ale armatei ruse inscripţionate cu această literă au fost observate îndreptându-se spre graniţa cu Ucraina.

Imaginile provin din diferite locaţii de la graniţa dintre Rusia şi Ucraina. De exemplu, peste 200 de vehicule militare inscripţionate cu „Z” au fost suprinse la Berşakovo, Maksimovka şi Şebekino, în regiunea Belgorod.

În timp ce continuă mişcările pe plan militar, Rusia este în repliere pe plan diplomatic.

Kremlinul tocmai a considerat „prematură” o eventuală întâlnire între Vladimir Putin şi preşedintele american Joe Biden. O propunere în acest sens a fost făcută duminică de preşedintele francez Emmanuel Macron. Şi Biden declarase că este dispus pentru o întâlnire cu Putin „în orice moment, indiferent de format”.

O astfel de întâlnire ar putea avea loc doar dacă armata rusă nu invadează Ucraina. Însă Kremlinul sugerează că menţine pe agendă întâlnirea programată pentru joi între ministrul de Externe Serghei Lavrov şi secretarul de stat Antony Blinken, dar nu este de acord deocamdată cu un summit la cel mai înalt nivel, între Putin şi Biden. „Există o înţelegere cu privire la faptul că este necesar să se continue dialogul la nivel de miniştri (de Externe). Să se vorbească despre planuri concrete de organizarea unor summituri este prematur”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

La ONU, Statele Unite avertizează că Rusia face liste negre cu ucraineni care trebuie eliminaţi în cazul unei invazii.

Statele Unite dispun de „informaţii credibile care arată că forţele ruse întocmesc liste cu ucraineni de ucis sau de trimis în lagăre, în cazul unei ocupaţii militare”, se arată într-o scrisoare trimisă de ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Bathsheba Nell Crocker, către Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet.

Diplomaţia americană mai avertizează că o invazie a Rusiei în Ucraina ar putea fi urmată de abuzuri, răpiri, acte de tortură şi ţintirea disidenţilor politici.

În pofida plasării agresive pe teren şi replierii diplomatice, Kremlinul susţine în continuare că nu are niciun plan de invazie şi că totul este o „isterie”.

Însă acţiunile contrazic această retorică. Rusia a anexat acum opt ani Crimeea, a ocupat recent Belarusul şi duce deja un război local împotriva Ucrainei prin intermediul separatiştilor proruşi din Donbas. De altfel, separatiştii din Donbas menţin de joi încoace o stare de tensiune şi încearcă să provoace armata ucraineană la o ripostă puternică.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite