Macron stârnește un scandal național după participarea la o ceremonie religioasă evreiască

0
Publicat:

Emmanuel Macron este acuzat că trădează Republica Franceză după ce a participat la o ceremonie evreiască în interiorul reședinței sale oficiale, Palatul Elysée.

Președintele Franței, Emmanuel Macron
Președintele Franței, Emmanuel Macron FOTO EPA EFE

Într-o țară în care separarea religiei este în sine o religie, aprinderea unei lumânări de Hanukkah în interiorul istoricului Salle des Fêtes joi a fost imediat denunțată de politicienii de dreapta și de stânga, arată BBC.

Președintele l-a invitat pe Rabinul șef al Franței, Haïm Korsia, să aprindă prima dintre cele opt lumânări pe un Hanukkiah, marcând începutul festivalului evreiesc al luminilor.

Cu această ocazie, președintele Macron a primit un premiu pentru eforturile sale împotriva antisemitismului. Cu toate acestea, scandalul a început când videoclipul ceremoniei a apărut pe rețelele sociale.

Pentru formatorii de opinie francezi de toate orientările, președintele a comis o gafă imensă, permițând religiei să intre în sanctuarele seculare ale președinției.

"Din câte știu, acest lucru nu s-a întâmplat niciodată până acum. Este o încălcare a laicității", a declarat David Lisnard, o figură prominentă de opoziție de dreapta și primar al Cannes-ului.

"Elysée nu este un loc religios. Nu poți face compromisuri cu laicitatea", a spus socialista Carole Delga, președintele regiunii Occitania.

"Va face acum Macron același lucru pentru alte religii? Unele da, altele nu? Este o spirală periculoasă", a declarat Alexis Corbière de la stânga extremistă France Unbowed.

Chiar și unii evrei francezi au reacționat dur. "Asta nu ar trebui să se mai întâmple", a spus Yonathan Arfi, care conduce Consiliul Reprezentativ al Instituțiilor Evreiești Franceze (Crif).

"Evreii francezi au considerat întotdeauna laicitatea ca o lege de protecție și libertate. Orice slăbire a laicității slăbește evreii", a adăugat el.

Ideea de "laicitate" a fost introdusă într-o lege franceză din 1905, după ani de luptă între stat și Biserica Catolică. Legea a consacrat libertatea credinței, dar a pus capăt implicării statului în Biserică și a eliminat toate semnele religiei din clădirile publice.

Legea a devenit ulterior un pilon al Franței moderne, asigurând o strictă neutralitate între creștinism, islam și iudaism și garantând că cetățenii sunt văzuți ca indivizi în stat, nu ca membri ai unei comunități.

Faptul că Emmanuel Macron a încălcat o doctrină republicană veche de un secol va fi văzut de critici ca o confirmare a convingerii sale exagerate și a așa-numitei sale încredințări "jupiteriene".

Macron spune că nu regretă acceptarea invitației

Vorbind vineri în timp ce viziona lucrările de renovare la catedrala Notre-Dame, președintele a declarat că nu are regrete și că invitația sa către șeful rabin a fost făcută "în spiritul Republicii și al concordiei". "Dacă președintele ar fi efectuat cu adevărat un act religios sau ar fi participat la o ceremonie, ar fi fost cu siguranță o încălcare a laicității. Dar asta nu s-a întâmplat", a spus el.

Gestul survine la sfârșitul unei lungi secvențe politice privind Gaza, în care președintele Macron a fost subiectul unor atacuri pentru politici improvizate. Criticii spun că el nu a reușit să prezinte o linie consecventă în privința războiului, oscilând între o proximitate prea mare față de partea israeliană la un moment dat și o căutare intensă a opiniei arabe în următorul moment: totul cu scopul de a îmblânzi populațiile mari de evrei și musulmani din Franța.

La scurt timp după 7 octombrie, Macron a vizitat Israelul și a propus o coaliție internațională împotriva Hamas, similară celei care a învins așa-numitul Stat Islamic (SI). Acuzat că renunță la sprijinul tradițional al Franței pentru palestinieni, el a organizat apoi o conferință internațională de ajutor pentru Gaza, la care Israelul nu a fost invitat.

Apoi, a mai iritat și unii evrei refuzând să participe la o manifestație împotriva antisemitismului și, într-un interviu acordat BBC, a vorbit despre "bebeluși" bombardați de forțele aeriene israeliene.

În interiorul Ministerului Francez de Externe, care a fost în mare parte marginalizat de președintele Macron, interviurile neoficiale arată frustrarea în rândul diplomaților profesioniști.

"Într-o zi Macron este pe punctul de a anunța că va ajuta armata israeliană să șteargă Gaza. Două săptămâni mai târziu, el este pe BBC numind Israelul un ucigaș de copii", a declarat un fost diplomat pentru ziarul Libération.

"Bine, știm că totul se referă la politica internă. Dar aici, el îi aliena mai întâi pe musulmani, apoi pe evrei."

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite