Macron anunță o „conferinţă umanitară”: „Lupta împotriva terorismului nu justifică sacrificarea vieţilor civililor”

0
Publicat:

Emmanuel Macron a anunţat vineri organizarea unei „conferinţe umanitare" pe 9 noiembrie la Paris şi a avertizat că „lupta împotriva terorismului nu justifică sacrificarea vieţilor civililor" în operaţiunile terestre şi bombardamentele desfăşurate de armata israeliană împotriva grupării islamiste Hamas în Fâşia Gaza, transmite AFP, citată de Agerpres.

Emmanuel Macron. FOTO EPA EFE
Emmanuel Macron. FOTO EPA EFE

Conferinţa se va desfăşura în cadrul Forumului de la Paris pentru Pace.

Preşedintele francez a cerut un „armistiţiu umanitar, pentru că lupta împotriva terorismului nu justifică sacrificarea civililor".

„Nu înseamnă atacul nediscriminatoriu împotriva populaţiilor civile”

Forumul este prevăzut să se desfăşoare pe 10 şi 11 noiembrie, cu evenimente paralele pe 8 şi 9 noiembrie, se va desfăşura sub sloganul „Să construim împreună într-o lume a rivalităţii" și va reuni reprezentanţi ai statelor, organizaţiilor internaţionale, mediului de afaceri şi ONG-urilor.

„Lupta împotriva terorismului, asta nu înseamnă atacul nediscriminatoriu împotriva populaţiilor civile", a subliniat Macron, care a îndemnat la „evitarea oricărei escaladări" în Orientul Mijlociu.

Preşedintele francez a reacţionat şi faţă de lovirea Institutului francez din Gaza într-un bombardament israelian şi a cerut explicaţii Israelului. Biroul agenţiei France Presse din Fâşia Gaza a fost de asemenea grav avariat de un atac aerian efectuat de armata israeliană.

În schimb, liderul de la Elysee a refuzat să comenteze declaraţiile liderul grupării libaneze pro-iraniene Hezbollah, Hassan Nasrallah, care a acuzat Statele Unite că sunt în „întregime responsabile" pentru războiul aflat în desfăşurare în Fâşia Gaza şi a estimat că „toate opţiunile sunt pe masă" şi că eventualitatea „unui război total este realistă".

Victime 

În timp ce armata israeliană desfăşoară de o săptămână o ofensivă terestră pentru anihilarea grupării Hamas, bombardamentele israeliene nu contenesc în enclava palestiniană după incursiunea din 7 octombrie a grupării islamiste în sudul Israelului, unde combatanţii Hamas au ucis atunci peste 1.400 de persoane.

În zonele dens populate ale Fâşiei Gaza, bombardamente israeliene au provocat multe victime în rândul populaţiei civile, bilanţul actualizat vineri de Ministerul Sănătăţii din Gaza arătând 9.257 de morţi, dintre care 3.826 sunt copii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite