Macron spune că atacurile israeliene asupra Gaza sunt nejustificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele Franței a remarcat că singura cale de ieșire din situația actuală este anunțarea unei pauze umanitare și a unei noi încetări a focului.

Președintele francez Emmanuel Macron. Foto: EPA-EFE
Președintele francez Emmanuel Macron. Foto: EPA-EFE

Acțiunile armatei israeliene care atacă Fâșia Gaza, ucigând civili, sunt ilegitime și „nejustificabile”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un interviu acordat BBC.

"De facto, civilii sunt acum bombardați. Acești copii, femei și bătrâni trăiesc sub bombardamente și mor. Nu există niciun motiv pentru asta, ceea ce se întâmplă este ilegitim. Prin urmare, facem apel la Israel să se oprească", a spus Macron, în timp ce a subliniat că „nu este judecător,” „pentru a spune despre dacă IDF încalcăsau nu legile și obiceiurile războiului”.

Potrivit acestuia, „nu există altă cale de ieșire din situația actuală de criză umanitară decât să declari mai întâi o pauză umanitară și apoi să încetezi focul pentru a proteja <...> toți acei civili care nu au nimic de-a face cu teroriștii”. Președintele și-a exprimat speranța că apelul său va fi susținut de alți lideri occidentali, inclusiv de președintele american Joe Biden și de prim-ministrul britanic Rishi Sunak.

Am spus din prima zi că răspunsul Israelului și măsurile luate pentru combaterea terorismului trebuie să respecte dreptul internațional, deoarece vorbim despre un stat democratic”, a adăugat el.

Macron a subliniat că este necesară combaterea terorismului și condamnă atacul mișcării palestiniene radicale Hamas pe teritoriul israelian. În același timp, a spus el, „pentru a asigura securitatea Israelului însuși pe termen mediu și lung, este important să recunoaștem că toate viețile contează”. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite